fredag 18 maj 2012

Diagnoser

(Ni som bara vill läsa om vår gårdag får scrolla ner till nästa inlägg)

Det kommer då och då rapporter om diagnoser, och npf ifrågasätts ofta i media. En del tror fortfarande, år 2012 att npf-diagnoser inte finns, utan är ett sätt för föräldrar att ”slippa ta ansvar över barnens handlande” Att det skulle handla om brist på uppfostran.

Man blir så ledsen.

För det första får man inte en diagnos ”bara sådär” även om det med all säkerhet förekommer feldiagnosiserande inom npf precis som inom andra områden. Dom allra flesta har rätt diagnos och har genomgått en noggrann undersökning innan diagnosen ställs.

För det andra sätter man inte en diagnos för att ”förklara ett ouppfostrat beteende” eller ”slippa ta ansvar” eller, som en del anser ”sätta en stämpel på barnet” En diagnos behövs för att barnet (eller den vuxne för den delen) ska få rätt anpassning!

För det tredje ”slipper man inte undan” med en diagnos… Det ställs väldigt mycket högre krav på föräldrar till barn med någon form av npf-diagnos än på föräldrar till barn utan diagnos, om livet i familjen ska fungera någorlunda. (Och det betyder inte att det är plätt-lätt med barn utan diagnos, så nu ingen trodde att jag menade det…….)

Man blir så trött på dom som har en massa bestämda åsikter och föreställningar om saker dom faktiskt inte har en aning om! Nu menar jag bara dom som har såna åsikter utan att ha en aning… Jag vill ju tro att dom flesta människor har förmågan att förstå att alla barn och familjer inte kan ”följa mallen” utan att det faktiskt finns diagnoser och att det inte är farligt med en diagnos… Så ni som läser min blogg, behöver inte ta åt er, för jag tror ni vet vad det handlar om. Iaf ni som har följt bloggen ett tag :) Nä, jag pratar om dom ”förståsigpåare” som uttalar sig i media utan att veta vad dom pratar om.

Dessutom är det så tydligt för oss, så vi råkar väl inte ut för det direkt i vår familj, men jag vet ju att diagnoserna finns och jag vet vilket kämpande det är. Och jag fattar ju att kämpandet måste vara ännu större och jobbigare när det inte är lika klart och tydligt som det är för oss.

Jag menar, det fattar ju vemsomhelst att Sandra har autism och att hon behöver en massa anpassning för att må bra. Men dom personerna som har normal begåvning och ”inte lika tydliga svårigheter” dom har det jättetufft. Att inte bli sedd och trodd på och att hela tiden ha för höga krav på sig, och misslyckas gång på gång, och sen dessutom bli ifrågasatt…

Ingen vill väl misslyckas?!!

Att det ska vara så svårt att se individen och anpassa efter varje persons behov. Första steget måste ju vara att se personen och behoven, liksom… Att inse att det finns olika diagnoser, men också olika människor och olika personligheter. Och olika behov.

Om en blind person, och en seende person, går igenom ett beckmörkt rum, så är det den seende personen som är handikappad, inte den blinda.

Läs här!

♥ Kram ♥

5 kommentarer:

Anonym sa...

EXAKT på Pricken!!!
Väldigt bra rutet och formulerat Nina...jag bugar :)
Kram på dig med vännen och ju fler som förtår, ju bättre blir det förhoppningsvis//Lena

Annelie L sa...

Som vanligt så märks det att du vet vad du skriver om.
Jätte bra formulerat Nina.

Jag har så svårt att förstå varför "förståsigpåarna" är så blockerade så att de inte kan ta in vad som hela tiden sägs till dom, av människor med erfarenhet inom området.
De liksom bara kör på med sitt tänk utan att ens försöka ta in vad som sägs.
Kram finaste.
Annelie

Photo by Maria sa...

Att få en diagnos måste ju vara en stor lättnad.. Att man kan börja utgå och jobba efter just det som behövs i just den diagnosen och allt blir lättare (inte lätt) för personen med diagnos och för de som är runt personen..

Men det är ju så att de som inte har barn själva, de är ju de bästa uppfostrarna och så är det ju här med, har man inget barn med diagnos så vet man ju precis hur man skall få dem att "sköta sig"..

KRAM Mia

Johannes mamma sa...

Jaa... Håller med er all andra. Så bra formulerat!

Åsa sa...

AMEN SISTER!!!! :)
Mycket mycket klokt det du skriver Nina!!!!!! Att denna media o föståsigpåare debatt aldrig lägger sig!!! Nä nya tag i omgångar o jag har misstankar som jag står för själv! ATT detta med medicineringen e otroligt laddat o att människor utan viljan att förstå o sådana som enbart e dumma/elaka vill få det till att vi använder oss av legalt Amfetamin...det är nog lite av varje givetvis o detta om slappa föräldrar o ouppfostrade ungar...kanonbra skrivet som vanligt Nina men super att du tar upp precis detta när debatten e igång igen!

Stor varm kram till dig :) Åsa