fredag 14 juni 2013

Stressande ledigheter och schemamått

Jag som har sagt att stressjukan är borta tack vare anpassning. Ja, så är det väl iofs, men nu har Sandra blivit helt slutkörd två gånger på kort tid och igår kräktes hon.


Jag vet inte säkert vad det beror på, men har ju mina aningar. Livet runt Sandra är ju väldigt anpassat, och hon vet ingenting om förändringarna som väntar i höst. Så det enda jag kommer på är väl att hon inte hade hämtat sig tillräckligt sen hon blev för trött sist, ihop med korttids, skolavslutning, sommarlov med för mycket ostruktur och lite hormoner i kroppen som påverkar just nu.

Det kan ju räcka gott och väl för att Sandra ska däcka. Så jag hoppas att det ”bara” har blivit för mycket ovanligheter på för kort tid nu, och att inte stressjukan som vi hade förut är påväg tillbaks, för då blir förändringarna i höst jobbiga för alla inblandade. Men det lär vi märka och lösa på vägen isf. Jag tror faktiskt att sommarlovet är största boven.

Nästa vecka har förresten Neurobloggarna tema ”Fritid & sommar” så jag kommer nog att skriva mer om det då. Just nu finns där en hel del temainlägg om sorg, så det kan ju vara värt att gå in och läsa redan nu. Och dela med er av sidan så fler hittar den, vettja J


Nåja, igår blev det en dag i soffan med mest sova, kräkas och musik. Och en hel del gnäll däremellan, som det brukar bli när damen är tröttare än hon vill erkänna.

Tandläkartiden byttes så klart och vi fick en ny tid om ett par veckor. Eftersom det bara är en vanlig undersökning så är det ingen skada skedd utan går lika bra med en senare tid.

Till kvällen piggade damen på sig ordentligt och jag tror nog att hon är okay idag. Vi får väl se vad det blir, men hon pratade om en biltur och det är kanske rätt lagom.


Till Anonym, angående mitt svar om bilder, så kom ett bra komplement till det med lite fler bra tips från Lena, tack för det! J Så Anonym, och andra intresserade, läs kommentaren till förra inlägget.

Ulrika frågade i ett gammalt inlägg om schema, ifall vårt schema är stort. Ja, det är ganska stort, men går säkert att anpassa till egna behov och göra mindre. Sandras schema har vi utvecklat vartefter, så i början var det bara dagens bilder uppsatta, och inte så detaljerat som vi har det nu. Det där är ju individuellt, men vad roligt att du blir inspirerad iaf.

Här kan ni läsa inlägget som Ulrika har läst.


Jag tog mått på vårt schema och själva ”dags-schemat” till vänster är ca 20 cm brett. Vi behöver kunna sätta bilder bredvid själva schemat "idag" t.ex. vem som möter i skolan och, som på bilden i det inlägg du läste, vem som borstar tänderna på kvällen. Därför har vi ett bredare schema med möjlighet att sätta bilder i tre rader vid behov.

Sen har vi ett fyraveckors-schema som kom till eftersom Sandra inte förstår tiden, men behöver veta när saker och ting sker. (I inlägget för två år sen var det ett tvåveckors-schema) På det schemat har vi nu en vecka uppsatt, med sånt som är viktigt för Sandra, alltså inte så detaljerat som ”idag-schemat”


På dom övriga tre veckorna framåt, sitter bara om det är skola, ledigt eller korttids, för vi märkte att Sandra behövde veta det, och sen kan vi även använda det till enstaka händelser som Sandra vet kommer, och behöver kunna räkna dagarna till. Som t.ex. julafton eller skolavslutning. Det schemat är ca 45 cm brett och 90 cm högt, delat på fyra veckor.

Bilderna vi använder är drygt 3X3 cm. (större på ”idag-schemat” och mindre på fyraveckors-schemat)

Sandras ”idag-schema” behöver vara ganska detaljerat, och då behöver det vara ganska stort, men genom att minska ner själva bilderna så har vi ändå fått ner storleken på själva schemat en del.Hoppas du fick svar på frågan och lycka till med ditt schema.
♥ Kram ♥

1 kommentar:

Ulrika sa...

Tack för det fina svaret!