fredag 5 februari 2010

Tack!

Tack för alla kommentarer!!! :) Vad roligt att få veta lite vilka några av er är. Och vad glad jag blev över att ni tycks gilla min blogg! Jag skriver mycket för att sprida förståelse och göra autismen mer känd, liksom. Så jag blir jätteglad över läsare som vill återkomma, och som vill veta mer! Det betyder ju att ni tycker att det är intressant med autism :)

Fick en fråga också (det gillar jag, fråga gärna mer om ni undrar över nåt) Maria frågade varför Sandra sitter i rullstol och om hon har fler funktionshinder. Och Mib undrade OM Sandra sitter i rullstol :) Så nu kommer det en liten förklaring på det hela.

Sandra har autism och medelsvårt begåvningshandikapp. Hon kan gå och sitter inte i rullstol i vanliga fall. Men när vi är bland mycket folk så låser det sig för henne. Då kan hon inte gå och innan vi skaffade en rullstol åt henne fick vi bära henne i vissa situationer.

Ja, vi hade ju vagn först, men det tog ett tag för oss att förstå att Sandra verkligen behövde det för att må bra. I början lyssnade vi ju en del på alla ”goda råd” vi fick överallt, särskilt från BVC. ”Sandra måste träna att gå” Sen att det kunde ta en timme att gå till dagis och att det ofta slutade med att jag bar henne, det var det lixom ingen som såg. ”Vanliga barn” kommer ju efter ett tag, men det gjorde aldrig Sandra. Jag kunde stå och vänta i evigheter bakom husknuten medan hon satt och undersökte sina skosnören…

För att inte tala om när vi mötte en människa! Då blev Sandra stel som en pinne och gallskrek! Det tog flera år innan jag förstod att hon var livrädd över att folk skulle gå rakt på henne. Stackars liten, vilken skräck! När vi väl fattade det, så kunde vi ju hjälpa henne att hantera situationen. Ta henne i handen och gå åt sidan, förklara att folk går förbi och inte rakt på… Hon tycker fortfarande inte om att möta folk på en trottoar och hon blir fortfarande jätterädd om det kommer folk för fort mot henne, men vi vet om det och vi kan hjälpa henne, och hon är jätteduktig! :)

Ja, det var ju en liten parentes… Men det är inte svårt att förstå att hon känner sig tryggare i sin rullstol när det är mycket folk. Vi använder den när vi reser, i affärer, på marknader och ibland på vissa promenader och om Sandra är skör eller trött.


Det var det om det. Igår var ju Sandra ledig och det var nog skönt för henne. Hon var inte jättetrött, men lite skörare än vanligt. På eftermiddagen gick hon ut med Göran och skottade snö.


Eller, snarare kastade snö på pappa Göran ;)

Jag skulle hjälpa till lite, tänkte jag, men fasligt så tungt det var! Det var ju nån plusgrad och jag undrar vad all den här snön väger egentligen! Så jag gav upp ganska fort… Kom på en hel del som jag var tvungen att göra inne istället…

Garagetaket är ju platt, så för säkerhets skull tog Göran bort det mesta av snön där. Men nu är det trångt på tomten! Kommer det mer snö får vi väl hyra en lastbil å köra bort det, eller nåt…


Sen tog vi bort möblerna på altanen, för börjar det rasa snö från taket snart, så skulle dom nog gå sönder annars.


Ni ser, jag var ute lite å hjälpte till iaf!! :)

Katterna ville oxå vara med lite, tom Åke vågade sig ut!


Men igår morse då! Jag fick ju tips en gång, i en kommentar, att vi skulle använda mobilen för att kolla att det var fritt fram för Göran att gå upp på morgnarna. Så han inte skulle krocka med Sandra. Det var ett bra förslag! Men jag glömde lixom bort det… Igår morse ringde Göran och kollade läget innan han gick upp! Han kom på det själv!!! :) Jag blev så imponerad!..

Idag är det ridning i skolan och sen är det helg igen. Vår helg kommer att bli lugn. Det brukar ju helgerna bli för oss, men nu behöver Sandra det så då blir det inga utsvävningar. Lilla damen är skör och vi får väl se hur resten av morgonen funkar här, men jag hoppas att hon kommer iväg till skolan. Nu har hon iaf kommit så långt som till frukosten och är rätt lugn för tillfället… På måndag är det korttids igen och idag ska väskan packas, medan Sandra är i skolan.

Ha en skön helg!

8 kommentarer:

MADELEINE sa...

Lämnar ett avtryck efter mig, kanonfin blogg!!

Annelie L sa...

Hej vännen,
Så kul att förslaget med mobiltelefonen fungerar ;)) Hoppas er helg blir skön i all denna snön som vi har och att er egna helg på måndag blir avkopplande. Kramar Annelie

MADELEINE sa...

haha, ja, sånna dagar är hon billig min kära dotter!!

Photo by Maria sa...

Män kan oxå ser jag ;-)

Kasta snö på pappa är nog kul, jag hade nog gjort likadant ;-)

Ha nu en goer fredag med massor av mys..

Kram mia

Okki sa...

Va bra för Sandra att ni kan använda rullstolen när ni är ute bland folk.
Vet att de finns fler ungdomar med autism, som har svårt att möta folk, och står o "hänger" i husknuten. Det är ju så skönt när man vet vad det är och kan hjälpa ungdomarna.
Hoppas ni får en trevlig fredag kväll.
Kra, Okki

Mib sa...

Åh tack för ditt fina inlägg och svar. Jätteintressant skrivet. Känner ju igen det väldigt väl :-)
Tjabolina har sin rullstol dels pga neuropatin hon har men faktiskt även av samma anledning som Sandra ibland. Det är så himla bra när man hittar lösningar på saker så där :-)
Kram!

Jesus Present - Fyrbåkenbloggen sa...

Hej Nina!
Det var ett tag sen som jag hälsade på dig och nu fick jag se att du har utvecklat din fina blogg ännu mer, ny bloggmall osv. Det var så jättefint! Superlyckat! Du är så duktig på det här! Jag har samma gamla "Fyrbåken" kvar och har så svårt att skilja mig i från den.
Många kramar! Önskar en skön helg!

Maritha sa...

Men jag hann inte med din blogg innan jag gick till jobbet igår! Ber om ursäkt för det :-))

Vad bra att du kan få användbara tips som underlättar för er.
Jag tänkte också igår hur alla snö ska bort framöver, lastbilarna kör hela tiden här nu och tar högarna inne i stan.

Hoppas ni får en lugn och skön helg!
Kram Maritha