fredag 12 februari 2010

Vårkänslor

Jorå, Sandra är lugn igen. Men ibland slår det över ändå… Ibland kommer det oro som jag inte riktigt har grepp om. Men taxin är ett orosmoment, det vet jag. Så igår morse var det nog det som orsakade ett mindre utbrott, för i övrigt gick morgonen jättebra, och hela em/kvällen oxå.

Vi har världens raraste taxichaufför! Men hon är väääldigt social, och har lite svårt för att vara tyst… Jag menar, Sandra fixar inte en massa prat om ditten och datten. Nu är ju Sandra väldigt pratig av sig, och det är inte helt lätt att prata lagom med henne, om man inte känner henne. Så vi har små knep, för att underlätta för taxichauffören. Hur lätt är det att inte svara när någon frågar, liksom?... Nä, förstår man inte konsekvenserna så är det inte lätt. Och det är inte lätt att förstå konsekvenserna när man aldrig får uppleva dom, ju.

Sandra kan börja prata om precis vadsomhelst, och hon pratar mer än hon förstår. Så om man försöker föra ett vanligt samtal med henne, och svarar henne, så som man oftast gör i ett samtal (och som folk som inte känner henne gör, förstås, det är ju naturligt, lixom…) ja då kan man hamna precis varsomhelst! Tillslut har man krånglat in sig i nåt konstigt samtal som bara stressar Sandra. Jag tror att det är det som händer i taxin.

Sen kan jag inte prata med chauffören när Sandra är med, så det finns ingen tid att förklara så mycket på. Men hon har varit med på ett möte i skolan, så hon vet lite iaf, och behöver bara påminnas då och då. När jag ska informera chauffören om nåt, så är det skrivna lappar som gäller. Vi får väl se hur det utvecklas, och om oron fortsätter, så får jag väl plita ihop en liten lapp igen. Annars är knepet att lyssna på musik. För det vill Sandra göra när hon åker bil, så chauffören ska säga ”Nu lyssnar vi på musik” när pratet sätter igång hos Sandra. Så lätt att glömma när man själv gärna vill prata ju.

Nåja, nog om det. Jag var ju hos frissan igår och undertiden fixade Göran storhandlingen. Det tycker jag är en mycket bra arbetsfördelning mellan könen! ;)

Innan Göran åkte och handlade, sa jag till honom att jag ville ha tulpaner, men inte trodde jag att han skulle köpa det bara för att jag ville ha… Men det gjorde han! Då blev det många tulpaner, eftersom jag också köpte ett gäng :) Jag ville ju ha en tulpanbild i toppen av min bloggsida, för nu är jag aningen trött på vintern och har vårstädat lite här. Vår på köksbordet och vår i bloggen! Nu är det bara vår ute kvar att vänta på. Men det var lite vårkänsla igår, när solen sken och det faktiskt droppade från taket! *me like*


Göran köpte mesost till Sandra när han handlade och gissa en som blev lycklig! Hon älskar mesost! Har vi det så vill hon inte ha nånting annat, så vi har det inte så ofta. Mest för att vi vill att hon ska vänja sig vid lite olika pålägg, för det kan ju bli problem annars, om bara en sak duger, liksom. För det är ju ofta så för personer med autism, att det är svårt med förändringar och så. Därför vill vi inte låsa oss vid saker om det inte behövs. Vi får vara extra noga med att variera det som går att variera. Nu blev hon iaf glad och beställde genast mesost till frukostmackan som idag! Hon var noga med att tala om det flera gånger, för både Göran och mig, så vi riktigt skulle fatta det!

För ett tag sen kom Sandra på hur man byter låt på cd-spelaren, så det gjorde hon ”hela tiden” en period. Det är ju bara kul när hon lär sig saker, så hon fick ju hållas, så klart. Och det gick över efter ett tag. Men nu kan hon VÄLJA, och det är stort! Kommer en låt hon inte vill höra, så trycker hon fram nästa, och nästa, tills hon blir nöjd :) Fantastiskt!

Att välja är ju inte helt lätt annars. Hon klarar oftast att välja mellan två alternativ, men finns det mer blir det svårt. Hon fixar inte att gå in i en affär och välja nåt att köpa. Det är väl iofs svårt för många, men jag menar, om vi är i en affär och Sandra har egna pengar, så måste vi vuxna hjälpa henne så det vi tror hon vill ha blir köpt. Annars tar hon det första hon ser, eller så upprepar hon ”Vad vill jag ha” tills jag hittar två alternativ att välja på.

Dukar man fram ett frukostbord, med olika pålägg, så blir hon stressad, eller så tar hon alla! Typ kaviar, prickig korv och oliver, på samma macka! Jag kan ju inte säga att det inte är gott, för jag har ju ingen aning om ifall Sandra tycker att det är gott… Så hon får hållas så länge hon är nöjd. Men oftast försöker vi tänka på att inte ha så många alternativ till henne. Till vardags dukar vi aldrig fram ett frukostbord, för då behöver Sandra bara få sin frukost framdukad, sen äta ifred.

Ha det gott och trevlig helg!

8 kommentarer:

Maritha sa...

Ja hur lätt är det att få tyst på en pratsam taxichaufför! Visst kommer det att lösa sig också när ni har så bra kontakt och det finns intresse att göra allt bra för Sandra.

Mesost....det åt man när man var liten!

Fint med alla tulpanerna, jag har köpt en bukett varje fredag nu ett tag och jag bara väntar på takdroppet!

Ha en skön dag vännen!
Kram Maritha

Annelie L sa...

Vilka fina tulpaner du har i din blogg i dag, man blir på riktigt gott humör av att titta på dom.
Hoppas ni kan få nån ordning på er "trevliga" taxi chaufför. Du får väl skriva ett långt brev till henne och förklara för henne precis så som du har förklarat för oss här idag. Hon kan ju inte gärna ändra på sig om hon inte förstår hur fel hon gör...det troliga är väl att hon pratar och pratar för att hon tycker om Sandra och vill henne väl, och så blir det så himla fel ;((
Önskar er lycka till// kram

Prins Albin sa...

Med Albin har vi alltid dukat en färdig frukosttallrik tills nu. Vi har märkt att han äter sämre och oftast inte det vi dukat fram. När L8 lämnade albin på skolan här om dagen satte han sig till frukosten där och tyckte det var suuuuper kul att få välja och vraka i brödkorgen och bland påläggen.....hm inte alltid man hänger med i svängarna.

Kram

Photo by Maria sa...

Tvi för mesost, men alla är vi ju olika och Sandra skall ju så klart få det ibland om hon gillar det :-)

Hoppas det löser sig i taxin med, chauffören kanske behöver en påminnelse igen..

Ha nu en riktigt bra fredag..

Kram Mia

Ulla sa...

Hallå vännen!

Tassar in och önskar dig och familjen en jätteskön Allla hjärtans Dag i från oss i Vänge!

Kramar
Ulla

Mib sa...

Hej!
Känner igen så myyyyyycket. Det där med taxichaufförer är ingen lätt historia. Här har vi aldrig lyckats få samma utan olika, en del har funkat bra och en del inte alls. Usch det har varit ett kämpande om det där. Nu är det personal på Tjabolinas boende som kör henne. Fast just nu är hon ju ingenstans om dagarna :-(
Ha det bra! Häftigt att få tulpaner så där :-)

Okki sa...

Skulle just skriva att vi inte har samma taxi chafför... utan det är olika från dag till annan. Men det är visst fler som har. Min grabb slår nog dövörat till.

Ville önska er en trevlig helg!
Kram Okki

Annelie sa...

Kanonbra juu att ni alltid har en o samma taxichaufför.
Men synd att det är en översocial taxichaufför.. jag själv har ju kört skolbuss.
Men, tyvärr fick jag aldrig chansen att köra barn med handikapp. En bra erfarenhet.

Man vet ju inte alls hur de barnen/ungdomarna ska ha det för att må bra..
Ni har fått lärt er mycké genom åren... men det kommer väl kanske naturligt också.. eller..??

Ni verkar vara en sån gooo familj.. :o))

Ha nu en riktigt mysig lördag ihop.. // Kram, Kram Annelie