onsdag 26 augusti 2009

Vaccinera eller inte vaccinera?...

Vi trodde att det var Göran som kom med smittan, för det var han som blev förkyld först, fast rätt lindrigt mot Sandra och mig. Men det var det inte, utan det var Sandra som kom med smittan och NU har Göran också fått den!

Inatt har Sandra sovit lugnt och inte hostat, så kanske kan det bli skoldag imorgon. Vad glad hon skulle bli! Det vore skönt för mig med, måste jag säga. Även om det har gått bra, så är det ju intensivare och jobbigare när vi är sjuka. Men det är inte vila jag behöver utan tid. Jag skulle behöva hinna göra lite saker som är svårt att hinna med när Sandra är hemma. Några ärenden, och lite pyssel här hemma. Vi får väl se hur damen mår när hon vaknar.

Jag är inte den som går och oroar mig över sjukdomar precis, men nu pratas det så mycket om svininfluensan att vi har börjat fundera på om vi ska vaccinera oss. I vanliga fall tycker jag ju inte att man ska vaccinera sig om man i övrigt är frisk. Jag tror att man försämrar kroppens egna försvar genom att skydda sig för mycket. Peppar, peppar, har vi bara haft influensan en gång sen Sandra föddes. Då hade vi den allihop. Jag hade den en gång när jag var liten också, så jag har bara haft den två gånger i hela mitt liv! Kanske är det därför jag inte brukar oroa mig så värst.

Men nu är ju läget som det är, och det skulle ju bli kris här om vi fick den. Sandra blir ju väldigt dålig när hon blir sjuk, och risken för att hon blir uttorkad är stor. Skulle Göran och jag bli sjuka samtidigt så har vi ingen ersättare. (Fast korttids har ju en akutplats om det krisar ihop alldeles). Skulle vi alla tre bli sjuka samtidigt så vet jag inte vad som händer, det vågar jag inte fundera så mycket på… Så nu står vi där och undrar om vi ska vaccinera oss eller inte. Helst inte! Är ryktet sant att man kan bli förlamad av vaccinationen? Då får jag hellre influensan! Hur farlig är den där svininfluensan egentligen? Är den som vilken annan influensa som helst så tänker ju inte jag vaccinera mig iaf. Fast jag ska nog skaffa hem lite handdesinfektion.

Jaja, nog om sjukdomar! Undrans vad vi hittar på idag. Jag hade lite planer på att låta Sandra baka småkakor, men hon har inte frågat efter nåt att göra så vi får väl se. Hon nöjer sig kanske med Play-doh. Eller så får hon hjälpa mig med maten, det tycker hon är kul om hon är på det humöret. Ja, om hon är tillräckligt pigg, alltså. Idag blir det levergryta med bacon så det är väl inte jättemycket hon kan göra, men skära bacon och steka den och levern kan hon ju iaf. Morötter är ju gott att ha i, så det kan hon få skära oxå. Och skrapa potatis är hon en hejare på så länge det är färskpotatis och skalet lossnar lätt. Ja, det går nog att hålla henne sysselsatt idag med.

På tal om matlagning så ska hon få börja laga sin egen lunch, ibland, i skolan. Förut har hon bakat eller gjort fruktsallad, men nu ska hon få avancera lite och det känns jättekul. Hon tycker om att hjälpa till i köket och hon älskar att vara med och laga mat. Så roligt att hon har den möjligheten i skolan också!

Igår kväll var hon så trött så trött, stackarn. Hon hade ju varit vaken flera timmar och hostat natten innan. Så på kvällen, när vi skulle gosa med katterna, som vi brukar göra innan vi säger god natt, fick Sandra ett större utbrott. Katterna blev ju jätterädda och sprang iväg och gömde sig, och Sandra gallskrek. Sen, när hon var lugn igen efter ett tag, så ville inte katterna komma, förstås… Sandra fick gå in till dom och sätta sig på golvet en stund tills dom kom fram och hon kunde klappa dom. Ja, hejåhå, men det gick bra sen och vi kunde gosa en stund i Sandras säng som vi brukar.

Nu ska jag ta lite påtår och läsa bloggar tills damen vaknar.
Jag önskar er en härlig dag!
Kramen!

5 kommentarer:

Mona sa...

Vilken tur att hon tycker om att göra mat och baka. Att ha kul, fördriva tiden och göra nytta samtidigt, det är ju som ett Kinderägg....
3 i ett....
Hoppas Sandra är i form för skolan snart så vardagen får bli "som vanligt".
KRAM

Annelie sa...

Jag funderar på det där med att vaccinera sig också, hade vi bott i Finland så hade vi inte behövt oroa oss, där har dom konstaterat att den här influensan är som alla andra och det behövs inga större åtgärder.
Risken att få influensan och att då bli så sjuk som en del tydligen blivit är inte så övehängande stor...men skulle man få den och bli så sjuk....ja då borde man ju ha vaccinerat sig, det är inte lätt att ta ett beslut.
Men än har vi tid på oss innan vi behöver bestämma oss.
Hoppas ni får en skön dag tillsamans och att Sandra snart få gå till skolan igen som hon längtat efter.
Kram

Pernilla Be sa...

Jag brottas med samma frågeställning. Jag är också i princip emot vaccinering eftersom jag anser att kroppen måste få bygga upp sitt immunförsvar själv. Jag hade kanske influensa för 8 år sedan, men då hade jag vattenkoppor samtidigt så det är inte säkert. Barnen har bara haft "vanliga" förkylningar.

Men om Tove skulle bli rejält sjuk av influensan så skulle hon behöva kortison intravenöst på sjukhus. Om då sjukvården är hårt belastad och personalen decimerad pga influensan så är jag rädd att hon inte får den vård hon behöver.

Jag är m.a.o inte så rädd för influensan utan för att sjukvårdens resurser inte ska räcka till. Nu har jag bett Toves läkare om råd. Om hon rekommenderar att vi vaccinerar Tove så gör vi det. Men för min, Tonys och Erikas del avstår jag helst.

kram//pernilla

Ulla sa...

Hej vännen!

Hoppas ni blir krya snart och att det inte blir så långvarigt!

Vi ska också vaccinera oss mot svininfluensan och hoppas på att klara oss!

Ha det så gott nu och ta hand om er!

Kramar
Ulla

Photo by Maria sa...

Skönt att Sandra fått sova ordentligt i natt och att honnu mår bättre..

Kul att hon gillar att laga mat, sånt är ju alltid nyttigt att kunna..

Hoppas ni snart är helt friska..

Kram
Mia