söndag 10 mars 2013

Trevliga frågor och långa svar

Göran har väldigt ont efter tandläkarbesöket och vilade en hel del igår medan Sandra och jag roade oss själva.


Gårdagen var lugn och allt funkade bra. Sandra längtar mest till skolan och är inte så förtjust i att behöva vara ledig på helgerna. Jag tror nog att hon behöver den vilan, dock.

Men hon somnade inte förrän efter midnatt och vaknade igen vid halv sex, så vi får väl se hur länge hon orkar idag. Har hon sovit däremellan så blir det väl ingen större skillnad mot andra nätter, då hon är vaken ett par timmar och somnar om.

Morgonen började på gränsen till utbrott, med krånglande av en massa saker som brukar bli krångligt när damen är trött. Det lär väl bli en lugn dag hursomhelst. Jag måste försöka hinna packa korttidsväskan, för det hanns inte riktigt med igår, så jag hoppas att Göran orkar ta över lite här en stund sen.

Vi har inga direkta planer för kommande korttids-ledighet, men en telefontid med Sandras förra läkare är inbokad under morgondagen och jag har några av Sandras förlånga byxor kvar som jag tänkte sy upp medan jag väntar på samtal.


Jag har fått ett par frågor om våra natt-rutiner som jag tänkte försöka besvara. Tack så mycket! Det är roligt med frågor och lite respons på det jag skriver J Det blir lite mer inspirerande för mig om jag får lite kommentarer och frågor ibland.

Mariellejohnsson undrar om vi kan ha användning av en Sigvart-tavla till Sandra, så hon tydligare kan se när det är natt.

Googlade foton

Jag har inte riktigt hittat nån bra info på nätet om en sån tavla förut, men nu dök den HÄR upp så jag har läst på lite mer. Jag tror dock samma som jag anade innan, att det är på tok för svårt för Sandra, tyvärr.

Annars verkar det vara ett bra hjälpmedel, fast man bör nog förstå mer, och vara mer självgående, än vad Sandra är, som behöver nån som bereder hennes väg hela tiden.

Men att den bara går på ström var ju ett riktigt ordentligt minus, måste jag säga. Hur tänkte dom där? Strömavbrott händer det ju att det blir ibland och då slocknar alla dioder?? Det var nog inte så genomtänkt. Här skulle det bli totalkaos av en sån sak..

En timstock går på batterier, och funkar ju varje gång Om den inte går sönder, förstås.. Det skulle också bli kaos, men eftersom den sätts igång, vid varje tillfälle den används så kan man snabbt ha en plan B om den inte skulle funka vid tillfälle. Ägg-klockan, t.ex.

Timstocken förstår Sandra, och vi använder den ofta. Men man behöver tala om vad som ska hända när den piper och man behöver finnas tillhands hela tiden. Och man måste se till att det som är planerat stämmer med tiden då timstocken piper.

Man kan inte säga ”När timstocken piper kommer taxin” för då vill det till att den kommer just när det piper! Så man får säga ”När timstocken piper är det dags att klä på sig” (Ja, för att gå ut och vänta på taxin då, t.ex.)


För er som inte vet så finns det olika timstockar och den vi använder är en 20-minuters-stock. Den går att ställa in på 5, 10, 15 och 20 minuter och det slocknar en diod för varje minut som går. När tiden är ute så piper den.

Jag vet att dom ibland använder en timstock som är på en timme i skolan. Den ställer man in på 15, 30, 45 eller 60 minuter och där slocknar en diod var femte minut. Dom säger att Sandra förstår och att det går bra. Jag tror säkert det går bra, men är inte helt övertygad om att hon förstår ;)

Hemma använder vi bara 20-minuters-stocken för att inte förvirra eftersom lamporna slocknar olika fort. Så vi anpassar aktiviteterna och sätter på timstocken den tid som passar med verkligheten. Jag tycker inte att det finns behov av någon annan variant, men litar fullt på att det funkar bra i skolan.


Bellan undrar om Sandra väntar på sitt rum tills jag kommer med timstocken på morgnarna, eller om hon ”smiter ut” ibland. Hon väntar! Hon går aldrig ut ur sitt rum självmant, men hon går upp och plockar fram grejor i sitt rum på nätterna. Sen leker hon sig trött, städar undan och somnar om. Ja, såna nätter när inget händer som stör, eller oroar, för då måste vi gå in till henne.

Vi har varit tvungna att lära Sandra när det är dags att gå upp, på ett sätt som hon förstår. Så hon lämnar inte sitt rum förrän timstocken piper. Vi använder även timstocken på kvällarna, eftersom det låser sig väldigt lätt för henne om vi är för nära när hon är för trött, och vi inte kan natta henne innan hon blir för trött.

Så alla rutiner där vi behöver hjälpa henne handgripligt, måste vara klara innan hon blir för trött. Efter det måste vi vara tillhands på avstånd för att undvika låsningar och utbrott. Så timstocken talar om när det är dags att städa undan och sova.

Sandra behöver hjälp att förstå och ”komma igång” hela tiden, men man får inte vara nära när hon ”gör” liksom. Står man där då så låser det sig, så det gäller att man har förberett rätt och finns till lagom.


Nästa vecka har Neurobloggarna tema ”Belöningssystem/konsekvenspedagogik” för er som är intresserade. Välkomna in och gilla oss på Facebook eller följ oss på Twitter genom att klicka på länkarna till höger.

Hare fint!

♥ Kram ♥

3 kommentarer:

Annelie L sa...

Önskar er en skön ledighet, där ni kan ta igen er och vila ut lite, när ni inte har något direkt inplanterat.
Ser att du har sy hjälp vis symaskinen. Är han duktig att hålla måttbandet?
Saknarkram

Tuvalotta sa...

Kära arbetsvännen min! Nu har jag som vanligt läst "ikapp" igen. Jag är så fascinerad av all den kunskap som du förmedlar och jag lär mig otroligt mycket av att läsa din blogg. Du är fantastisk på att skriva och på att förklara! Njuter av de tillfällen vi ses och ser alltid fram emot att träffa er. Ni är så goa alla tre och de kort vi fick senast tittas på varje dag. Största värsta kraaamen till er.

Photo by Maria sa...

Timstocken är en kanonuppfinning.. En sådan har jag använt mig av till elever..

Ha nu en fin start på nya veckan..

Kram Mia