fredag 15 mars 2013

Hur lång tid kissar du?

Den HÄR artikeln sprids på Facebook, och får många ilskna kommentarer riktade mot F-kassan och handläggarna. Ingen ifrågasätter reglerna, regeringen, fuskarna och, inte minst, journalistiken. Men hallå?!!

Jag vet ju så klart inte hur det har gått till i just det här fallet, och vad som är sant, men jag tror att det är ordentligt överdrivet. För det första står det i Aftonbladet och bara en sån sak gör att jag undrar varför folk blir förvånade.. Tror man på allt som står i dom där skvallertidningarna så är det nog dags att vakna upp!

Jag måste försvara F-kassan som får så mycket skit hela tiden, och det kan ju tyckas lätt för mig att säga som inte har råkat illa ut. Men nånstans måste dom ju kolla att dom som får ersättning av olika slag är berättigade det. Hade det inte funnits oärliga människor och fuskare så hade reglerna inte behövts!

Sen kan jag också bli förbannad när sjuka tvingas jobba och när nån handläggare begär ett dödsdatum av en cancerpatient. Eller, för den delen, när funktionshindrade som har samma diagnos livet ut behöver gå igenom timmar vartannat år. Men alltså..

Den där handläggaren som begärde dödsdatum gjorde fel och jag har svårt att tro att det brukar gå till på det viset i vanliga fall. Det var ju bra att det kom fram så det kunde rättas till. Att sjuka inte får sjukersättning ska vi nog skylla regeringen för. Och att kontrollerna blir hårdare för alla som behöver assistans, det ska vi nog skylla fuskarna för!

Är det nåt som gör mig riktigt förbannad så är det när friska människor utnyttjar systemet och lurar till sig ersättning/assistans som dom inte har rätt till! För det drabbar alla personer (bl.a. mannen i artikeln) som måste ha assistans för att få ett drägligt liv. Skämmes!

Men behöver man assistans i vissa situationer, så är det ju inte så konstigt att F-kassan behöver veta hur lång tid man beräknar att vissa saker tar. Hur ska man annars få rätt antal timmar med hjälp? Att en funktionshindrad måste ta tid hur länge h*n sitter på toaletten tror jag nog att den där journalisten på Aftonbladet la till själv, eller åtminstone vände lite på så det låter värre än det är.

Jag förstår att det är kränkande att behöva uppge sina hjälpbehov i tid, och att F-kassan hotar med att göra stickkontroller och oanmälda hembesök. Jag förstår det! Men hur löser vi problemet? Hur ska man veta hjälpbehovet och hur ska man komma åt fuskarna?

Det som upprör mig mest med artikeln är dock att den skrivs på ett sätt som gör alla i behov av assistans oroliga. Men, skvallerpressen ska ju också överleva, och då kan man göra vadsomhelst, tydligen... Jag har slutat köpa skiten för länge sen. Riktiga nyheter kan man få på annat håll.

Vi har alldeles nyss gjort en omprövning och visst, man måste tala om hur stort hjälpbehovet är, och hur lång tid vissa grundläggande behov beräknas ta, men vi behöver bara säga till om det är några förändringar efter förra omprövningen och jag har aldrig behövt ha tidtagarur när Sandra sitter på toa!

Det var bara det!

♥ Kram ♥

3 kommentarer:

Tina sa...

Bra skrivet ! Jag håller med i dina tankar om media och vem som skapar alla regler. Även om jag inte varit överrens alltid med FK så förstår jag svaren oftast. Och reglerna skapar för vissa problem, de som lite faller mellan stolarna i hjälpbehov. Som vi tex som har mest behov nattetid och nätterna räknas inte i deras grund om assistansbehov. Jag var tvungen att klocka alla moment när vi sökte däremot. Men det är väl första gången för att få en uppfattning om hur mycket tid vi lägger ner. Kram !

Bellan sa...

Kloka ord som vanligt!! Håller med dig i vad du skriver. Jag har inte läst artikeln i Ab, man kan inte lita på det de skriver iaf. Och nej, vi har inte heller behövt klocka en enda grej när det gäller Turbos grundläggande behov. Den handläggaren vi har, har haft stor förståelse för vad autism innebär. Synd bara att inte alla handläggare är lika duktiga och insatta.

Kramen på dig ♥
//Bellan

Anonym sa...

Det finns nog både bra och dåliga handläggare på fk. Ibland tycker jag att jag kan bli ilsken och irriterad i början av en "bekantskap" med en handläggare, men att det kan ligga hos mig och att det blir bättre efter hand.
Just nu har jag kontakt med en handläggare för min egen del för att eventuellt kunna få halv sjukersättning. Hon är helt otroligt bra. Helt suverän! Nu är det ju tyvärr inte hon som tar beslut om min ansökan ska beviljas (tror jag)så vi får väl se hur det går.
Kramar!