lördag 12 december 2015

Orsak och verkan

Jag skrev i det här inlägget om konsekvenserna av o-anpassningar. Att det är så viktigt att man förstår varför man måste anpassa, och att konsekvenserna kommer efteråt. Orsaker och konsekvenser hör ihop, och det måste man liksom fatta.


Igår fick jag syn på en länk, på facebook, som handlade om o-anpassningar i skolan, och konsekvenserna av det med hemmasittande barn. Jag kände igen väldigt mycket när jag läste, fast inte från skoltiden. Ni som följt min blogg vet att Sandras bästa år var när hon gick i den anpassade skolan.

Men det jag kände igen var oförståelsen från alla oinsatta, framförallt efter skoltiden. Det är många elever som går i skolor där det saknas kunskaper och förståelse för att kunna bemöta eleverna på det sätt dom behöver. Men det är inte bara i skolorna! För det är nog ännu fler vuxna som kämpar och inte har anpassade verksamheter p.g.a. oförståelse och kompetensbrist. Det finns säkert många ställen som är väldigt bra också, men när ledningen inte förstår behoven så det svårt att anpassa rätt.

Det saknas väldigt mycket kunskaper på högre nivå. Väldigt mycket. Att vi inte har kommit längre känns ju lite hopplöst, faktiskt. Förr trodde man att autism berodde på att mammorna hade problem med att visa känslor för sina barn, s.k. kylskåpsmammor. Idag tror tydligen många chefer och beslutsfattare att det fortfarande beror på föräldrarna?!

Jag läser i länken på facebook att år 2017 ska det bli enklare att omhänderta barn som har npf. Jag blir lite mörkrädd när man inte förstår att orsaker och konsekvenser hör ihop. Allt det finns orsaker till ett beteende, och att det är dom orsakerna man måste titta på för att kunna förändra/förbättra.

Vad alla (!) behöver fatta är att personer med npf gör av med sin energi på alla o-anpassningar, och när o-anpassningarna blir för många gör det att man tillslut inte orkar hålla ihop. Då hjälper det inte alltid att byta familj, liksom. Om det nu inte är själva familjen som tar energin, vilket det oftast inte är eftersom det oftast är dom enda som känner till vilka anpassningar som krävs. För dom flesta individer skulle det vara rent förödande att tas från den enda tryggheten som finns. Har vi verkligen inte kommit längre??


Snälla beslutsfattare, plugga in några ord innan ni bestämmer saker ni inte har en aning om!

Individ.
Orsak.
Konsekvens.
Energiåtgång.
Anpassning.

Sprid gärna min blogg, gärna till verksamhetschefer... och se det som gratis kompetensutveckling. Inte på proffsnivå, men direkt ur verkligheten. Det finns mycket att läsa om anpassning, orsaker och konsekvenser här.

.

Inga kommentarer: