söndag 13 december 2015

Julstress

Nu har jag mest skrivit om o-anpassningar, kommuner och saknad ork ett tag, känner jag. Så nu blir det lite ”här och nu” istället, utifall nån undrar hur det går för oss, och Sandra, i vardagen.

Det är ju december, den absolut värsta månaden på hela året. Vi har dom två värsta dagarna att ta oss igenom sista veckan innan vi går mot lugnare tider igen. Allra värst är nyårsnatten, och innan den kommer har vi ju en julafton att klara av. Vi hade gärna bott på en öde ö under december, för även fast Sandra gillar det så mår hon absolut bäst av att vara ovetande.

Själv älskar jag julen, men det var länge sen vi kunde njuta av den på det sättet. Vi gör ju allt för att undvika den istället. Det är lugnast så. Fast vi har det så mysigt vi kan ändå, på vårt eget vis med våra egna traditioner. Är Sandra nöjd så är vi nöjda, och vi njuter mest om vi lyckas hålla allt på en lugn nivå.


Ni som följer bloggen vet att oinsatta hanterade det här med julen lite olyckligt i början av månaden, vilket orsakade stor julstress hos Sandra. Vi vana assistenter och föräldrar har lyckats dämpa stressen nu, så den har faktiskt i stort sett lagt sig. Sandra frågar fortfarande om julen, men får rätt svar direkt och nöjer sig med det. Fortsätter stressen så blir ju Sandra sjuk, men det har vi alltså lyckats undvika i nuläget.

Däremot är damen väldigt, väldigt trött. Hon blir ju det av alla intryck och förväntningar, och det är därför vi måste tona ner det vi kan. Samtidigt tycker förstås även Sandra att det är roligt med julen, så om vi alla anpassar rätt så kan hon få njuta av den på sina villkor.

Hon klarar lite jul. Att andra har julpynt brukar gå bra, t.ex. Men man måste komma ihåg att det tar extra energi och därför måste vi välja. Och så länge Sandra går på korttids, där det förstås är omöjligt att låta bli julen helt, eftersom dom har fler gäster att ta hänsyn till, så har vi inget julpynt alls hemma. Det tror jag hon kommer klara sen, när hon inte utsätts för det på andra ställen än i sitt eget hem, och när hon bara träffar sina assistenter som ju är duktiga på att hantera det rätt.

Men vi tar en dag i taget, och kanske räcker Sandras energi till att baka lite pepparkakor, eller dekorera ett pepparkakshus på jobbet nån dag. Vi får se, men grejor är inköpta utifall att. Annars har vi ju januari också, när all julstress har lagt sig. Det finns ju inga regler för att pepparkakshus måste göras innan jul :)

Javisst ja… Det är ju lucia idag :) Jamen då önskar jag er som firar det en fin Luciadag! Jag får väl bjuda er på vår lussekatt iallafall..

3 kommentarer:

Annelie L sa...

Den lussekatter får du mer en gärna bjuda på ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Tina sa...

Tråkigt att ni inte kan ha lite juligt hemma, det är ju mysigt. Tacksam att vi kan. Men funkar inte Sandra så funkar inte ni så är det naturligtvis och ni är mästare på att anpassa er <3 Och världens sötaste lussekatt har ni också <3 Saknar dig så galet , kramar

Annelie L sa...

Den lussekatter får du gärna bjuda på. ❤️❤️