onsdag 27 juli 2011

Schema

Jag tänkte visa er hur vi jobbar med schema här hemma. Jag har ju skrivit det förut, men det är så länge sen så jag tar det igen, för jag har inte just så mycket annat att berätta.

Bilder och schema är en väldigt stor del av vårt liv med Sandra. Hon förstår bilder bättre än tal och får lättare ett sammanhang med hjälp av bilder. Så vi använder det i olika situationer och lite nu och då.

Ibland, i situationen, har vi stor hjälp av att bara ta fram papper och penna när vi ska kommunicera så Sandra förstår. Ibland gör vi ett litet engångs-schema, eller en slags serie på det vi ska göra eller om något behöver bearbetas, s.k. seriesamtal. Eller så får Sandra papper och penna för att lättare kunna förklara sig om hon t.ex. hamnar i en låsning och inte får fram orden.

Men själva schemat, som vi använder varje dag, är det jag tänkte visa er nu. På väggen i köket sitter dagens schema alltid uppe, samt ett mindre tvåveckorsschema med det som är viktigt för Sandra att ha översikt på.

Veckans dagar har bestämda färger, och det är dom färger man använder i alla verksamheter också. Sandra kan dagarna ibland, men färgerna har hon kunnat länge. Vi brukar t.ex. säga ”På måndag, gröna dagen, är det korttids”

Veckans färger är följande:
Måndag – grön, tisdag – blå, onsdag – vit, torsdag – brun, fredag – gul, lördag – rosa och söndag – röd.

Sandra har hela veckans schema förberett i en pärm och varje kväll bläddrar hon fram rätt dag (rätt färg) i pärmen och sätter upp sitt schema för nästa dag.


Här visar jag dagens schema som betyder:
Frukost, lek, biltur, äta, lek, mellis, lek, äta, toa, bad, TV, klocka, schema, toa med kvällsrutiner och vem som hjälper Sandra med det (här pappa) sova.


Lek är egentligen inget bra alternativ för Sandra och det som gör henne stressad när hon är ledig. Men vi försöker fylla dom stunderna med något vettigt beroende på humör och väder…

Klocka betyder att hon får pappas klocka en stund, det är en helt egen historia som jag har berättat förut, så vill ni läsa den så klickar ni HÄR.

Kvällsrutinerna turas Göran och jag om att ta och Sandra har ett kvälls-schema på toan som hon följer då, och som sen ändras till morgon-schema.

Bredvid dagens schema sitter tvåveckorsschemat och där ser Sandra om hon är ledig, om det är fritids, korttids eller skola och vilken personal som möter henne när hon kommer till respektive ställe. Samt vem av oss som hjälper henne med kvällsrutinerna. Dagen "idag" är märkt med en svart prick, som vi flyttar till rätt dag när vi går igenom schemat varje morgon, så på den här bilden sitter pricken på "igår" fortfarande.

Vi har en pärm med såna bilder som vi använder ofta.


Och en låda för alla andra bilder.Ja, sen är det ju morgon- och kvällsschemat samt ett semesterschema som vi också använder oss av, men det har jag inte tagit några foton på.

Det var lite om vårt schema. Men ett schema är väldigt individuellt och det finns mängder av olika varianter. Det viktigaste är ju så klart att den som ska använda det, förstår det, och det tar sin tid att hitta rätt och få ihop allt, men det är värt mödan.

När man väl har ett schema, och lärt sig använda det, så är det inga problem alls utan underlättar vardagen väldigt mycket. Ja, för dom som behöver det, förstås. Det är ju också olika och individuellt, som allt annat :)


Igår var det ju badväder här, men tyvärr inget vidare badhumör ;) Men ett litet dopp i poolen blev det iaf på förmiddagen. Sen lite grillning och massa ”vara ute” så vi är rätt nöjda ändå. Senare tog Göran över här hemma och jag smet iväg till frissan och blev lite ompysslad en stund. När jag kom hem satt Sandra i badet och var allmänt nöjd med tillvaron.

Några undrar lite över om det inte går att ordna med ett besök på Kolmården för oss. Jo, alltså, vi kan gå på självaste djurparken om vi från början bestämmer det, och har rullstolen med oss. Och vi behöver inte stå i kö heller, men folket kommer vi inte ifrån. Och linbanan skippar vi även om det går att anpassa det lite. Man får ju gå före i den kön med, och man kan få en egen vagn om man behöver det, och det går att köra in rullstolar där. Men Sandra skulle inte fixa det ändå.

Först och främst måste vi dit själva, utan Sandra, och kolla läget, fota och provåka, för att kunna vara förberedda och ha en plan och några reservplaner. Men vi tror inte att Sandra skulle uppskatta det hur många planer vi än har. Dels är det tydligen nån guide-röst som pratar medan man åker runt, och bara det skulle göra Sandra stressad. Sen att sitta i en linbana utan att kunna gå av om det blir jobbigt, är också stressande. Jag tycker deras ändring är bra, men jag tycker att det ska finnas ett alternativ för dom som inte klarar något annat än egen bil.


Tack för komplimangerna jag får för mina foton, det gör mig glad, ska ni veta. Amatör som man är :) Gå gärna in och gilla min fotosida på Facebook som man kommer till genom att klicka på bilden uppe i högermarginalen.

Nu får ni ha en fin dag! Sandra och jag ska åka till några vänner och ha det trevligt en liten stund, har vi tänkt. Ja, Sandra vet ju inget än, förstås...

♥ Kram ♥

7 kommentarer:

Annika N sa...

Så jättesynd att det inte funkade att åka på safari. Tråkigt att det inte finns andra alternativ, men fint att de ordnat så att man kan gå före i kön. Ja fy så otäckt det som hänt i Norge..
Fina bilder du tagit !!!

Ha det så fint !!! Kram Annika

Jessica i Nyköping sa...

God morgon!
Hur gör ni på schemat med de aktiviteter som Sandra inte vet om i förväg? Står det biltur då eller?
O sen blev jag nyfiken på hästen sist på dagsschemat. Vad symboliserar den?

Lottis sa...

Hej Nina min vän :) Så länge sen jag var här inne..... Har inte orkat läsa någon blogg alls, än mindre bloggat själv.... Men jag måste bara få säga att jag tycker att du är så fantastiskt duktig att göra en bra och välfungerande struktur för Sandra :) Du är super och har utomrdentliga ideer..... Den där pärmen med dagarna tror jag att jag anammar på en gång till min Lilla D, den var ju jättebra !!! Tusen kramar till dig och de dina // Lottis

Annelie L sa...

Det ligger massor av jobb bakom allt ert planerande och för att få ett så bra och fungerande schema. Jag är full av beundran för ert arbete. Ni har verkligen kommit långt och har hela tiden det rätta "tänket" för att få vardagen att fungera både för er själva i er arbete men naturligtvis i första hand för Sandra. Tänk om det vore alla förunnat att ha så engagerande och fina föräldrar, och då menar jag alla barn, både med och utan diagnoser.
Kramar Annelie

Maritha sa...

Men såååå imponerad jag blir av schemat! Jag har ju läst och sett lite av det förut men vilken massa jobb med alla bilder. Men du har verkligen hittat rätt sätt för Sandra och er i vardagen med alla rutiner hon mår bra av! Du är super *

Kram Maritha

Bellan sa...

Suveränt bra inlägg, Nina! Även om vi använder bilder till sonen så är det bra att få lite nya vinklingar ibland och lite tips att ta efter.
Vilken fantastisk ordning du har på allt. Förstår att du lägger ner mycket tid på att schemat ska fungera på bästa sätt för Sandra. Men som du skriver så är det ju värt det.

Kramisar till dig!
//Bellan

Ulrika sa...

Jag håller på och letar schemainsperation så då är det ju här bra. Det ser jättestort ut på bilderna, men det kanske inte är så stort?