söndag 3 juli 2011

Intensivt flyt

Jag hade ju tänkt låta damen sova så länge som möjligt igår, och ta frukosten efter frissabesöket. Tji fick jag! Hon vaknade precis när jag hade publicerat förra inlägget, vilket iofs var en halvtimmas sovmorgon iaf…

Men hon var pigg och glad, när hon väl hade vaknat till ordentligt, och då gör det ju ingenting att hon vaknade tidigare än vad jag hade räknat med att hon behövde :)


Frissabesöket gick hur bra som helst, när vi väl kom på plats, och när allt var klart frågade Ingvi (som vår goa frissa heter) Sandra om hon tyckte det blev fint. ”Ja, skitsnyggt” svarade Sandra och studsade ner från frissastolen. Hon är ju för skön, den ungen!

Frampå dagen blev jag helt snurrig, men det blir ju så ibland när det går i ett och man inte ens hinner tänka, eller gå på toa. Kunde man få skavsår i öronen, eller i hjärnan, så hade jag fått det! Men vi kom iaf ut en sväng efter maten, så det blev bad i poolen, och det var riktigt skönt för mitt snurriga huvud :)


Annelie L undrar om vi har ledigt måndag till onsdag, som vanligt, men vi har faktiskt ledigt ända till torsdag den här gången. Vi har sommarlovs-anpassat korttidsdygnen lite nu så både Sandra och vi får lite ledigt med jämna mellanrum.

Efter det är det Sandras tur att vara ledig i en vecka och sen har vi långledigt igen, måndag till fredag. Det blir nog bra, tror vi. Sandra fixar inte att vara ledig för länge åt gången, och vi behöver andas lite mellan varven.


Ann hade lite frågor om korttids.
Hur många dagar i sträck är Sandra på korttids?
I stort sett alltid varje måndag till onsdag, förutom nu på sommarlovet då, som sagt. Antalet dygn är samma, men vi har lagt upp det så det passar både Sandra och oss bättre när det är lov.

Måndag till onsdag varje vecka är annars perfekt för oss, och allra mest för Sandra då, förstås. Hon blir mycket tryggare när det alltid är lika så hon vet och har koll. Så det följer vi alla andra dagar på året, i stort sett.

Hur mycket packar jag i väskan?
Jag har märkta påsar, en för varje dag, och packar ett ombyte i varje påse. Påsarna är märkta med veckodagarna och dom färger som varje dag har, så att Sandra själv ska kunna se vilken påse som gäller. Målet är ju att hon ska bli så självständig som möjligt, så även om hon inte fixar det själv nu, så jobbar vi åt det hållet och då är märkta påsar bra.


Sen finns det även en påse med ett extra ombyte, en med nattlinnen och en med underkläder, om det behövs extra sånt. En necessär finns kvar på korttids och dom säger till när nåt behöver fyllas på. En liten väska med pengar ifall det blir några utflykter eller inköp. Sen en medicinlåda för mediciner och en checklista. Lakan och handdukar står korttids för, och blir det fler än två dygn så tvättar dom.

Är vi insatta i vad dom har för program på korttids?
Ja, det vi behöver vara insatta i, men så länge vi känner att dom på korttids vet Sandras begränsningar så lägger vi oss inte i. Det fungerar mycket bra och vi litar på dom helt och hållet. Blir det ”fel” nån gång så tar vi upp det direkt så behöver det inte bli så stora affärer av nånting.

Får vi önska aktiviteter?
Det tror jag nog säkert att vi får, men för Sandra är det tvärtom. Hon fixar inte så mycket aktiviteter, så oftast om dom ska göra nån större utflykt så har Sandra det bättre ”hemma” på korttids. Dom brukar göra mindre turer med henne som är lagom och anpassade, då oftast bara en promenad eller en biltur, Sandra och den personal som jobbar med henne den dagen.

Ska dom göra nån större utflykt och undrar ifall det kanske är nåt för Sandra, så frågar dom oss först så vi tillsammans kommer fram till hur det ska bli.

Bellan undrar hur många fast personal det är på korttids.
Jag är lite osäker på antalet, men Sandra känner åtta personer, tror jag det är. Sen är det några som det var länge sen hon hade, så jag vet inte om dom är kvar. Vikarier sätts aldrig in på Sandra, så om det krisar med personal får hon hellre vara hemma. Men det händer i stort sätt aldrig, tror det har varit ett par gånger på alla år, och i början, när Sandra bara hade fyra personer som turades om att jobba med henne, så var det så klart sårbarare.

Och Bellan tycker det var vågat att ha en frissatid redan före nio på morgonen. Egentligen var det ju min tid från början, men jag bytte den med Sandra eftersom det var mer akut på mig då. Fast Sandra är som piggast på förmiddagarna, när hon väl har vaknat till, så det går oftast bättre då, än på eftermiddagarna.


Idag får vi se vad det blir, men dom har lovat regn och åska, så vi får nog försöka roa oss inne, gissar jag. Vi har tinat lite kött som både går att grilla och steka, så det får bli som det blir, helt enkelt.

Ha det så bra, hursomhelst!

♥ Kram ♥

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh! Jag blir så avundjuk på ert korttids. De verkar så otroligt bra att ha att göra med. Det korttids vi fick att göra med verkar svårare att ha att göra med. Kändes inte som om man har ett dugg att säga till om. De bestämmer när de har tid för oss.
Härliga unge-skitsnygg- ha ha ha!!!
De är ju för goa när det kommer såna uttryck. För de kommer alltid i rätt ögonblick på nåt vis ;)
Och man kan visst få skavsår i hjärna och framförallt öronen, men de är psykiska inte fysiska ;) ärför har inte läkarna upptäckt hur vanlig denna åkomma är!!!
Kram söta du och ha en allatajders söndag./Lena
Lena

Maritha sa...

Ja denna skitsnygga Sandra :-))

Ha en skön ledig´het och läk alla skavsår!

Gokramen Maritha

Patricia sa...

Ja det är ju för väl att du inte får skavsår i öron o hjärna .. och jag förstår att det blir för mycket ibland, du är ju inte mer än människa .. =)

Tror er nya sommarplanering med kortids blir toppenbra, för er alla tre. Hoppas ni får sköna lediga dagar nästa vecka.

Man blir så glad när man läser hur bra det funkar på kortids och i skolan, speciellt när man vet hur dåligt det funkar på andra ställen.

Ha en skön söndag!
Kram Patricia

Annelie L sa...

Som alltid förundras man över hur väl organiserat det är runt Sandra,tänk om alla barn kunde få ha det så. Jag gläds verkligen åt att hon har det så bra och att det fungerar så väl.
Är det från mamma hon har fått detta med att det blev skitsnyggt....?
Hoppas nu ni får en jätteskön ledighet och kan ta till vara de tysta sköna dagarna, för skavsår kan man få...det är bara att de sätter sig i själen och blir till irritation och frustration som man helst inte vill ha alls....
Massor av finkramar till dig du skitsnygga mamma Nina// Annelie

ann sa...

Tack så mycket för alla dina svar på mina frågor,det låter som ett bra kortis.Vilken härlig tjej ni har..Kramar från Åland.

Bellan sa...

Det var då för väl att Sandra blev nöjd med klippningen ;) Tänk om det varit tvärs om så hon fått ett utbrott....;)

Dålig tajming det där med korttids, med tanke på mina planer, synd!
Vad fiffigt du packar med påsar för varje dag. Jättebra sätt att lära Sandra vad som gäller. Så småningom fixar hon det säkert själv.
Ni verkar ha lika bra korttids som vi har - det är guld värt när det fungerar så bra för våra barn och vi föräldrar kan känna oss trygga med det!

Tack för fina svar på frågor!
Kram från Bellan