fredag 16 februari 2018

Den viktiga inställningen

Om vi vill få Sandra med på noterna så är det viktigt att vi själva är positivt inställda till det som ska göras, för att locka hennes intresse. Det är också med hjälp av vår egen inställning som vi skapar en trygghet hos Sandra att det vi ska göra kommer gå bra.

Visar vi Sandra att vi är säkra på att någonting går bra (även om vi inte är det) så smittar den känslan av sig på henne och då går det oftast bra. Det går iallafall bättre än om vi från början tvivlar, för den känslan smittar också av sig.


Det går alltid bättre om vi litar på att Sandra kan själv, även när hon behöver hjälp, om ni förstår hur jag menar. Uppdragen Sandra får måste förstås vara anpassade efter hennes förmåga, men sen är det viktigt att vi hjälper henne utan att hon förstår att vi gör det. Det är då hon ”kan själv” som mest, och det är då hon blir stolt och nöjd med det hon gör och klarar.

Det är därför det är så viktigt att förbereda det Sandra ska göra ordentligt. För ligger rätt saker på rätt plats från början, så kan hon mer själv. Vet Sandra vad hon ska göra, så kan jag lättare utstråla att hon ”kan själv” och det är då det fungerar som bäst.

Den inställningen har man också nytta av när det händer saker som man inte hade med i beräkningen, och som man då förstås inte har kunnat förbereda ordentligt. Bestämmer man sig själv för att ”det här går bra” så gör det oftast det.

Ibland kan Sandra t.o.m. vara med på noterna när det inte är förberett, vilket är en väldigt bra egenskap. Ibland funkar det att säga ”vi hjälps åt” och det är mycket som underlättas i vardagen då. ”Vi fixar det här” brukar få Sandra att klara att det strular lite.

Det viktigaste är att man själv är lugn och utstrålar att det kommer gå bra, för då känner Sandra sig trygg med det. Sen måste man förstås sänka kraven på vad som är ett bra resultat. För vems skull gör vi det? Huvudsaken för oss är alltid att Sandra blir nöjd med det vi gjort. Ja, när det är aktiviteter för hennes skull vi gör, alltså. Om det är resultatet som är viktigast får vi ju göra det själva, när hon inte är med.

Men vi gör ju nästan alltid allt för Sandras skull, och då ska det också vara för hennes skull. Bakar vi en sockerkaka, så är det viktigare att Sandra gör så mycket som möjligt själv, än att kakan blir bra. Smakar gott gör det och det räcker för Sandra, den ska ju inte säljas precis.

Igår var min tanke att vi skulle göra korvstroganoff, men damen vaknade på ett annat humör, så vi skippade det. Mat blev det, men Sandra gjorde annat.


Tack till Sara för kommentaren. Jo, vi har nog tänkt i alla banor vid det här laget, men saknar tillräcklig kunskap för att starta något på egen hand. Bostadstillägget är räknat utifrån behoven (inkomster, utgifter och tillgångar) oavsett om man hyr lägenhet eller bor i eget hus.

Ha det fint.

.

Inga kommentarer: