torsdag 18 januari 2018

Sångstunder och spellistor

Det blev ingen sockerkaka igår. Det var en hängig tjej som ville vila i soffan. Jag avbokade dagens frissabesök och gårdagen gick åt till att hålla damen lugn och nöjd. Inte det lättaste när hon är för trött för att vara vaken, men för pigg för att sova.

Jag vet inte vad det är riktigt, för det liknar ingen vanlig trött-sjuka och hon var lite febrig på fm. Sen piggade hon på sig och var uppe resten av dagen. Åt och orkade med alla kvällsrutiner som vanligt, med dusch och hela baletten.

Det var bara precis innan nattningen som orken tog slut, så det blev utbrottande innan hon kom i säng. Då först kräktes hon, men det kan lika väl berott på utbrottet och det var inga mängder. Natten har varit lugn. Om det skulle vara trött-sjuka så lär det visa sig idag. Då sover och kräks hon mest under ett dygn, ungefär.

Men det här är lite fantastiskt ändå! Jag vet inte om Sandra behövde ha dagen tydligare, eller om hon bara längtade efter duschen, men hon gjorde ett slags seriesamtal, helt själv.


Hon pratade om att duscha redan på morgonen, och jag vet inte vad det stod för riktigt. Hon duschar alltid på kvällarna, förutom vid få undantag då hon är sjuk och på tok för trött. Så när hon började prata om duschen igår morse, svarade jag att det är morgon, och duschen sitter på kvälls-schemat. Vi sätter upp kvälls-schemat efter frukten. Men hon var inte nöjd med det och ritade ett eget schema.

Jag vet inte vad alla bilder betyder, men av det Sandra sa så var det mat, Bolibompa och dusch, och det ser man ju iallafall. Det hamnade i lite fel ordning, men jag tror att det bara betyder att hon ville göra det. Hon har koll på ordningen, men kan nog inte tänka så när hon ritar. Kan hända att hon var orolig att inte orka hela dagen… Otroligt fin teckning, hursomhelst.

Sandras spel-listor har numrerade bilder. 19, 20 och 21 är nya.

Jag har gjort lite nya spel-listor till Sandras Spotify, bl.a. med dom sånger vi har på sång-korten. När hon hörde dom låtarna, som hon inte har på någon skiva tidigare, utan bara känner igen för att vi brukar sjunga dom, så blev hon hel-nöjd och satt och hummade. Hummar gör hon när hon är väldigt nöjd och mår riktigt bra. Man blir lite lycklig när hon hummar 😊

Jag har också gjort en lista som börjar med låtar som Bolibompadraken sjunger. Dom älskar hon. Men det är bara några, så jag har fyllt på med lite andra nya och gamla låtar i den listan.

Sen hon fick Bolibompa-listan har hon velat se slutet på Bolibompa. Det är nämligen så att dom säger en massa ”Hej då” i slutet, och det gillar inte Sandra. När hon dessutom är trött, som hon alltid är vid den tiden, så börjar hon gråta. Hon har inte velat se slutet, så vi har stängt av precis när ”Drak-dansen” (som är i slutet) börjar. Bolibompa-listan börjar med den sången, och nu klarar hon att se hela på tv med. Hon älskar den sången. (Fast jag brukar vara snabb att stänga av när dom dansat klart, så dom inte hinner säga hej då).

En annan fördel med dom nya listorna, är att Sandra väljer musik istället för film och vi slipper se dom hemska filmerna från första skolan, med alla utbrott hon hade där. Vi har haft en period när hon bara har velat se dom filmerna om och om igen, och dom är så jobbiga att se, tycker jag.

Vi har nästan tänkt att dom skulle ”råka gå sönder” men eftersom Sandra vill se dom så ofta så känns det inte rätt mot henne. Hon behöver väl dom av nån anledning. Det är ju roliga saker på filmerna också, mellan allt skrik och lärare som inte lyssnar.

Nåja, det är som det är. Vad vi hittar på idag får Sandras ork avgöra och det är för tidigt att säga. Fm lär bli lugn iallafall. Sen kanske den där sockerkakan vi inte gjorde igår, om damen är pigg efter lunch. Eller kräkattacker om det blev trött-sjuka. Eller musik och sång-kort om läget är oförändrat. Sitter jag och sjunger så vilar Sandra bättre, så jag får väl sjunga tills rösten inte håller.

Önskar er en fin-fin dag.

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Alltså, det är ju helt fantastiskt att hon gör egna seriesamtal med det hon vill göra, eller längtar efter. Mysigt med nya spellistor, tänk vad enkelt det blivit nuförtiden, inga repiga skivor som ska vändas som för mycket länge sedan, eller cd-skivor med kanske 3-4 låtar man gillar och resten kan man vara utan. Nu väljer man sina egna ( eller andras) favoriter och gör en härlig spellista som man blir glad av.
Hoppas Sandra mår bra idag och att det snart doftar sockerkaka i köket.
Kramar om