onsdag 5 februari 2014

Theory of Mind

För er som inte känner till Theory of Mind, klicka HÄR för en beskrivning.


Det ställer till det ibland, det där att inte riktigt skilja på egna tankar och andras. Det gäller förstås inte alla, som det mesta i livet när det handlar om individer. Men det är iaf inte helt ovanligt att personer med autism har svårt att skilja på sina och andras tankar.

Som när nån försvinner och när man hittar personen säger h*n ”Men jag var ju här” och kopplar inte ihop det med att den som letat inte kan veta det. Jag vet inte hur vanligt det är, men jag har iaf stött på det flera gånger.


Sandra tycker om att leka ”Gömmaleken” som går ut på att hon gömmer saker som man ska leta upp. När hon var liten var det enkelt, för då plockade hon oftast fram sakerna själv, eller pekade vart dom låg. Men nu har hon utvecklats ganska bra där.

På gott och ont, för ibland skapar hon egna rutiner då hon gömmer saker när vi inte riktigt har tid. Sen förväntar hon sig att man ska leta fram det, och förstår inte att man inte har en aning om vart sakerna finns.

Det i sin tur leder till utbrott, vilket inte är så lyckat, förstås. Hon kan nämligen inte ta fram sakerna som vi inte hittar, utan vi måste leta själva. Hon nöjer sig inte förrän vi hittar det hon har gömt, och det kan ligga precis var som helst, för hon är duktig på att hitta på.


Nu har ju Sandra sin begåvningsnedsättning också, som gör att det här är ännu svårare. Vi kan inte förklara att hon måste ta fram sakerna för att vi inte vet vart dom är, för det förstår hon ju inte. Det är alltid vi runt Sandra som måste anpassa oss, och tillvaron, för man kan aldrig kräva nånting av någon som den personen inte har förmågan att klara av. Så är det bara, men det ställer till det ibland.

Vi har haft en period då hon gömde sitt skärp varje gång hon klädde av sig inför kvällsbadet. Det slutade med utbrott och stress varje kväll, och risk för att missa Bolibompa, som är en viktig del i kvällsrutinerna. Så vi var tvungna att bryta vanan för att få en lugnare kväll. Det gällde att hitta alternativ, för man kan inte bara ta bort.

Det löste sig tillslut och vi flyttade ”gömmaleken” till en bättre tidpunkt. Men Sandra testar sina idéer lite nu och då, så det gäller att vara på sin vakt och bryta innan det hinner bli ett problem igen.


Häromkvällen gömde hon skärpet till badrocken, och blev stressad när Göran inte hittade det. Då var det nära utbrott igen, men vi lyckades avstyra det med hjälp av ett annat skärp och senare hittade Göran skärpet inklämt mellan en massa handdukar i linneskåpet.

På korttids har hon börjat gömma sina kläder på morgnarna och det har hänt att personalen inte har hunnit hitta en del klädesplagg. Det tar ju en hel massa extratid att leta efter saker som kan ligga i princip varsomhelst. Och ju längre tid det tar, desto mer stressad blir Sandra och tillslut blir det utbrott.

Så gömmaleken har sina sidor. Bra och utvecklande ibland, och väldigt, väldigt olämplig ibland.

Ja, det var lite om Theory of Mind. Det här ställer till det ganska mycket i vissa situationer, och det är förstås inte roligt att Sandra blir stressad och får utbrott, men jag tycker samtidigt att det är lite spännande hur det fungerar och hur hon tänker och förstår. Det gäller att hitta rätt anpassningar för att få tillvaron att fungera.


Idag kommer Jane hit och gissa en som längtar! J Sandra är jätteglad, men lite skör, så som hon brukar bli när hon längtar och väntar. Skönt att hennes svacka blev kortvarig för hon behöver lite mer än att ”bara vara hemma” även om det är svårt att hitta på bra aktiviteter nu.

Vi längtar alla till måndag då verksamheten börjar på riktigt, fast Sandra vet förstås inget än.

Jag önskar er en fin dag!

.

Inga kommentarer: