torsdag 19 oktober 2017

Leklust

Häromdagen var det dags för en biltur med Sandra. Hon har pratat om det ett par dagar, och vi hade lite ärenden att fixa, så vi passade på att göra två flugor på smällen. Det blev en tur till IKEA där jag köpte lite bestick till Sandras lekrum. När vi ändå var där sprang jag in på leksaksaffären och köpte lite lek-mat också.


Man har inte precis tid att gå och strosa i affärerna när Sandra är med, även om hon sitter i bilen med Göran och väntar. Tar det för lång tid kan det bli väldigt jobbigt för dom, så man får skynda sig. Mesta tiden gick åt till att gå vilse på IKEA, och jag var alldeles svettig när jag väl kom ut därifrån med mina fem set barnbestick, haha.


Eftersom Sandra behöver veta vad man har köpt, och eftersom det mesta är hemligt tills det blir jul, så valde jag ut en förpackning med lek-mat som hon fick direkt. Vi har ju inte haft någon mat, så det kändes som en bra idé inför lekandet innan julen är här. Besticken fick hon när vi kom hem, men resten av det jag hittade ska bli julklappar, som sagt.

På vägen hem blev det lunch på Mc Driven, och det passade ju bra att det var lek-hamburgare hon fått. Väl hemma blev det förstås mer hamburgare.


Det är så roligt när Sandra väljer att gå in i sitt lekrum. Hon tar ju inte så ofta egna initiativ, så man blir lite lycklig när det sker. Då får Göran eller jag leka, vare sej vi vill eller inte. Men det är roligt, och det underlättar ju. Jag är inte precis nån lek-tant, nämligen. Men Göran är bra på det där med lek, så vi kompletterar varandra och jag offrar mig när han behöver vila.

Sandras sovrum ligger på övervåningen, och där har hon inte gärna velat gå in och leka. Troligtvis för att hon har så svårt att ta sig upp och ner i trappan. Men hon vill också vara i händelsernas centrum, och ha koll på det som sker, så hon trivs bäst i vardagsrummet. Därför har vi fixat en hylla med lite saker inom räckhåll så vi kan sitta i soffan och leka eller pussla eller vad hon nu vill göra.

Men det nya lekrummet, med köks-lek, ligger bredvid vardagsrummet och är lättare för henne att ta sig till. Det är nog en av anledningarna att hon har börjat ta det initiativet mer och mer. Jättebra och roligt, tycker vi.

Sandra väljer ju själv vilken aktivitet hon ska göra och sätter upp det på sitt schema. Igår valde hon gå ut och sen pussla. Det fungerar väldigt bra och hon vet vad hon ska göra. Vi försöker ju få henne lite delaktig i sin egen dag på ett sätt som hon klarar. Hennes dagar är nämligen väldigt styrda av oss, eftersom hon behöver det, men vi vill ju att hon ska kunna bestämma lite själv, så vi tränar på det.

Plötsligt händer det! När hon tröttnade på att pussla (vilket var det som stod på schemat tills det var dags för kvällsduschen) säger hon ”lekrum” och vi svarade ”Du får leka i lekrummet om du vill” och då gick hon dit! Ett fantastiskt härligt initiativ.

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Visst är det härligt när något man planerat faller ut så bra och blir så uppskattat ⭐️ Till er ⭐️