måndag 29 maj 2017

Hur man än vänder sig

Det här går inte längre. Sandra blir jätte-stressad av att ha assistenter här ibland, med alldeles för långa hopp mellan gångerna. Det blir värre för varje vecka och när hon är gråblek i ansiktet och bara gnäller så känns det inte som vi kan fortsätta i samma spår. Frågan är vad vi ska göra, för vi måste ju igenom det innan vi har full bemanning.


När Sandra gick i sin anpassade träningsskola för elever med autism, så handplockades lärarna åt henne. Det gick inte med ”vemsomhelst” trots att alla hade kompetens och var jätteduktiga lärare. Förresten är väl det i sig ett tecken på ordentlig proffsighet, att välja ut/välja bort, och se till Sandras behov hela vägen. Utan att ta något personligt. Det är proffsigt!

Sandras mentor sa ofta, eller i alla fall ibland, när Sandra låste sig ”Vad svårt hon har” och det slår mig ibland fortfarande. För man tror väldigt lätt att hon kan och förstår, men så märks det i situationerna att det är så svårt för henne.

Vad vill jag få fram med det här då? Jo, att det inte är lätt att hitta rätt assistenter till Sandra, när inte ens alla specialpedagoger fungerade. Och att vi måste vara noggranna när vi letar, och låta det ta sin tid om det ska fungera i längden.

Men vi måste orka på vägen mot målet, och Sandra är den som drabbas hårdast.

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är svårt det där,att hitta rätt assistenter och just nu är det allmänt problem att rekrytera.Här försöker vi hitta en extra inhoppare men vi kan inte ta in nån bara för att fylla upp,det måste vara rätt person och dessutom en som kommer till jobbet (vi har två gånger haft assistenter som varit extremt mycket borta och ofta sjukanmält sig i sista minuten och det håller inte särskilt när man ska jobba med personer med autism).
Har märkt att H mår bra nu när vi är få som jobbar,vi hoppar in för varandra vid frånvaro (det funkar när alla är friska av sig och dessutom arbetsamma och ansvarsfulla).
Det känns trist när man har en assistent som H tycker om,som fungerar bra på jobbet men är borta så ofta att det ändå inte funkar.
Håller tummarna för er,att ni hittar några guldkorn ni med!
Annette