lördag 11 april 2015

Lugna helger och andra baktankar

Orsaker som inte går att påverka gjorde att gårdagen började väldigt mycket tidigare än normalt. För min del gör det ingen större skillnad, men Sandra hade behövt sova ikapp sig. Det blev en mycket trött och lång dag, men funkade okay, trots allt. Grinigt och skört om vi ställde krav, men inga större utbrott, och det får man ju vara nöjd med efter omständigheterna.

Vi ställde ju inte precis några onödiga krav på livet, utan tog det så lugnt vi kunde. Det var mest att ”klippa i kataloger” och pussla, faktiskt. Sen blev kvällsrutinerna tidigarelagda, och sovtiden kom lite fortare än vad den brukar.

Jag passade förstås på att njuta av den plötsliga ledigheten under kvällen, även om vi alltid är beredda med ”ängla-vakten” bredvid oss när Sandra är nattad. Men damen somnade ovaggad och jag fick se Let´s dance i lugn och ro. Fast, ska jag vara ärlig så brukar jag få se det ganska ostört, eftersom Göran inte är ett dugg intresserad, så han kan passa ”änglavakten” och jag kan ta ett glas vin.

Idag ville Sandra måla i målarböcker, så det antar jag att vi är igång med här, så fort alla morgonbestyr är avklarade.


Jag har inget mer att komma med för tillfället, så jag avslutar med att svara på ett par frågor jag fick av Annette häromdagen. För enkelhetens skull klistrar jag in frågorna.

Vad är det för utrymme ni använder då tro? Finns det något annat ställe ni kan ha bordet? Personalrum?

Nej, det finns inga andra personal-utrymmen än ett litet förråd, och den avskärmade delen vi har bordet på idag. Personalrum finns inte och ingen av oss som jobbar där har några raster.

Jag var en hel del i skolan med Hanna och såg hur de jobbade, de hade planeringstid och stora förråd och många färdiga jobb. Det är även möjligt att lägga utbildningstid 0,5-1 tim/dag så en assistent kan göra iordning till nästa dag dvs stanna kvar medan den andra assistenten följer Sandra hem/till korttids. Det tas från assistansersättningen.

Planeringstid utanför arbetstid har vi, så det är inget problem. Vi har också tid att förbereda arbeten vartefter vi jobbar, vilket är helt nödvändigt om det ska fungera. Problemet är att kommunen inte förstår behoven, och att vi behöver utrymmet när vi förbereder.

En kan inte stanna kvar medan en tar Sandra eftersom Sandra behöver, och har beslut på, dubbelbemanning 8.00-18-00 varje dag. Även i bilen.

Förstår inte riktigt vad det är för lokal ni är i, var pedagogen finns och hur pedagogen finns med i bilden? Någon tanke med fortsättningen måste ju finnas för Sandra har ju många år kvar hon ska vara på DV.

Sandra och en person till har varsitt rum, och egna assistenter, i en lägenhet. Det finns en pedagog som har en hel massa arbetsuppgifter, och henne kan vi kontakta för att få råd och tips, eller om vi behöver material. I övrigt sköter vi assistenter oss själva.


Vidare har kommunen lite planer för verksamheten som jag inte riktigt vill säga okay till. Jag har bara sagt att det är okay om Sandra klarar av det. Så jag hoppas att det inte blir några överraskningar utan att det först kollas upp ordentligt. Jag misstänker att den egentliga orsaken till att dom inte vill att vi använder utrymmet utanför Sandras rum är för att det ska in ytterligare personer i verksamheten. Det är för dyrt att ha en fyrarumslägenhet för bara två personer.

Men jag har sagt att det inte kan komma in fler om Sandra inte fixar det, för då är verksamheten inte längre anpassat efter hennes behov. Och orsaken till att hon är där hon är, är just för att hon behöver den anpassningen. Utan den blir det lika illa som det blev på första stället.

Huruvida dom lyssnade på det vet jag inte, men det lär ju visa sig. Dom undvek ”skickligt” att svara ordentligt. Men jag ska inte ta ut nåt i förskott utan jag sa att det ska stå i protokollet att anpassningarna måste följa behoven hela tiden. Det kan ju räcka så, även om jag alltid är beredd på det mesta när det gäller den här kommunens ”anpassningar”


Ha en fortsatt skön helg!

.

3 kommentarer:

Annelie L sa...

Du vet hur en slipsten ska dras och du har varit med så länge så att du utan svårighet kan se igenom kommunens tankegångar... Det är bra, för då ligger du steget före där också, dig och ditt barn kör man inte över hur som helst, du vet era rättigheter och kämpar som en tigrinna för ditt barn. Du är fantastiskt Nina, beundrar dig och tycker om dig så mycket. Kram

Anonym sa...

Så då hinner ni göra allt klart till nästa morgon alltså?Då förstår jag att utrymmet är enda problemet.
Tänkte att det kanske är svårt hinna med på slutet av dagen,eftersom det alltid är svårt med dessa övergångar/skiften (byte av aktivitet).Då hade det varit bra om en kunde stanna kvar och ställa iordning,det kunde lösas t ex med en annan chaufför.

Pedagogen finns alltså inte på plats?Har hen ens sett lokalen/träffat Sandra och förstår behoven?Allt det ni gör nu ska ju en yrkespedagog kunna göra och ni borde rätteligen endast vara med Sandra,hjälpa henne och inte behöva planera själva aktiviteterna.

Hur kan det vara dyrt för kommunen när de slipper betala personal som alltid är största kostnaden?Otroligt att FK gick med på det tänker jag,alltså att kommunen enbart håller med lokal inte nån alls personal (som ansvarar för själva verksamheten) för så är inte tanken med personlig assistans (har inget att göra med att Sandra,Hanna och fler behöver ha assistent med sig i skola/verksamhet).

Om man som Hanna inte har någon DV då är det såklart vi som planerar,men när Hanna börjar DV får de allt ha en fungerande verksamhet annars kommer hon inte att vara där (hon kommer att ha med sig en assistent där som i skola/på sjukhus).
För faktiskt vet jag inte ens om hon vill gå till nån verksamhet,det är ofta vi runtomkring som tycker och tänker att de behöver omväxling med mera (vissa handläggare tycker de behöver sociala kontakter...) och personen själv kanske är nöjd eller t o m mer nöjd utan det.
Har ingen aning när det gäller Hanna men eftersom hon inte kan föreställa sig något hon inte redan sett så vill jag iaf ge det en chans,för jag tänker att det kan vara roligare komma hem om man varit iväg...men är fullt medveten om att det inte är säkert det är så för Hanna,därför ska det vara en väldigt bra verksamhet på alla vis om hon ska gå dit,är den inte det mår hon bättre hemma med de olika aktiviteter vi assistenter kan hitta på.

Hoppas ni får till det med alla anpassningar nu,så att ni får lugn och ro att arbeta med det ni ska.Använd pedagogen mer tycker jag,hen borde även kunna stödja er när det gäller behovet av utrymme och anpassningar..Annars finns det duktiga arbetsterapeuter som kan autism och som säkert kan hjälpa till på något sätt.Om inte annat,kan de lägga fram saker på ett annat sätt som förhoppningsvis handläggaren förstår bättre.
Trevlig helg!
Annette

Lena sa...

Kan bara hålla med Annelie på alla punkter, ni är otroliga. Saknakramar ♡♡♡