tisdag 22 juli 2014

Steg 2

Vill man så kan man läsa ”Steg 1” HÄR.


Vi har fått kontakt! Kors i taket. Fast ingen tid än, så jag ska inte ropa hej. Läkarkontakten på hab var inte så himla smidig som jag hoppades, men den läkare som är med i projektet jag berättade om i ”Steg 1” är kontaktad av hab. Vi behövde inte jaga! Det ni J

Eller, det är ju Göran som pysslar med den biten, så jag slipper ju jaga i vilket fall som helst. Men det är lika skönt varje gång det inte krånglas. Nu har vi inte fått nån tid än, och så här långt har vi fått kontakt många gånger, och sen händer inget mer. Så, som sagt, vi ropar inte hej, men det rör på sig. Vi är lovade att bli kontaktade senast 8 aug. Spännande.


Eftersom jag räknar med att andra sköter sitt jobb (trots att erfarenheten inte är den när det gäller hab) så har jag börjat lyfta foten till steg 2. För när vi väl får läkartid så måste lite annat vara klart.

Så igår kontaktade jag juristen (som finns på Autism & Aspergerförbundet) och bad om hjälp. Först och främst – Har Sandra rätt att få hjälp av kommunen med bostad? Och om hon har det vill vi ha hjälp att skriva en ansökan, och förbereda en överklagan. Avslag kommer det nämligen att bli, och ska vi hinna överklaga så måste vi vara förberedda.

Den här gången ska läkarintyget skickas med ihop med ansökan också! Förra gången skickade vi ansökan först (eftersom det tog sån tid med läkarkontakten) och skrev att vi skulle komplettera så fort det var klart. Men, som sagt, avslaget hann före, och läkarkontakten uteblev.


Jag vet faktiskt inte hur vi ska lösa det här om vi inte får hjälp av kommunen, men det blir ju en senare fråga. Vi ser iallafall att Sandra blir känsligare för folk ju äldre hon blir, och hon klarar ibland inte ens av att vi har grannar. (Och dom gör inte så mycket väsen av sig, det räcker att dom rör sig på sin tomt för att Sandra ska få utbrott vissa dagar)

Vår LSS-handläggare anser att det finns bostäder till Sandra på den öppna bostadsmarknaden, men jag vet inte vart? H*n visste t.o.m. en jättebra lägenhet som var ledig där h*n tyckte att Sandra kunde bo. Centralt, precis ovanför Apoteket, nära till affärer och bara en trappa, med hissen precis innanför porten.

Då hade jag precis förklarat för handläggaren att lägenhet är uteslutet, och att hon behöver bo där hon inte riskerar att ”krocka” med folk. Det räcker att nån ska in i porten (eller, ve och fasa, kommer in i samma hiss) när Sandra ska ut för att skapa utbrott och då kommer hon inte ut den dagen. Eller om det flyttar in en barnfamilj i lägenheten bredvid, då kan inte Sandra koppla av i sitt eget hem. Hon måste ju få bo utan att bli sjuk av det.


Nåja, nu avvaktar vi lite och inväntar diverse svar innan vi går vidare, så vi vet vilken väg vi ska välja.

Med ett steg i taget kommer man också framåt.

.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med bostad är verkligen ett kapitel för sig om man har problem med ljud. Det finns ju tyvärr ingen bostadsanpassning för sånt, att störas av grannar vare sig det är rörelse, ljud eller möte med folk. Det är precis som om det inte räknas som ett "riktigt" problem utan mer som - jaja, men lite får man vänja sig vid/stå ut med.
Förstår inte att inte de som jobbar med sånt te x inom LSS har så otroligt dålig kunskap om detta.
Hur ska man få tag i en läkare som förstår och kan beskriva detta så de verkligen begriper som ska ta besluten?
Håller tummarna att ni får allt i rätt ordning och bra hjälp från förbundet för nånstans måste ju Sandra få bo och må bra.
Kram och ha det så gott så länge <3

Annelie L sa...

Som sagt, ett steg i taget, det blir framåt det också och åt rätt håll. En liten stuga anpassad till Sandra, någonstans strax utanför staden vore väl det bästa? Det borde väl inte vara helt omöjligt att fixa tycker man.
Önskar er stort lycka till och är glad över att läkarkontakter närmar sig, det är inte långt till den 8 augusti 😉
Kramar om.

Bellan sa...

Kikar in här och ser att ni kämpar. Ska läsa ikapp här snart! På återseende och kramar i massor! <3

//Bellan

Anonym sa...

Vet inte hur ni kommit fram till att lägenhet är uteslutet?Det finns så många olika sorts lägenheter,i olika områden och i olika hus så för mig låter det som något ni inte har utforskat ordentligt.
Finns det t ex pensionärsbostäder?På många platser finns det såna i form av parhus eller radhuslängor och där brukar det vara lugnt iaf.
Om gräsklippare och snöröjning är jobbigt då är lägenhet lugnare än villa eftersom fler maskiner är igång vid fler olika tider i villaområden.
Där jag bor nu (bostadsrätt) är det t ex sex lägenheter,inga barnfamiljer och ytterst sällan jag möter nån i trappan.Förresten,kan man kolla med ett 'titthål' så kusten är fri innan man går ut om man behöver det.Iaf skulle det funka lätt här iom att jag bor på bv så ingen hinner dyka upp innan jag gått ut.
Där Hanna bor nu i vanlig kommunal hyresrätt med
anpassning har hon en altan så om det skulle bli problem nångång med att gå ut då ordnar vi så hon kan gå via altanen.
Det är ju på sommaren grannarna är ute och för Hanna är barn mest störande (de låter osv) så om det blir för livligt går vi in,annars kan hon vara ute em/kväll när barnen lagt sig..eller när de är på badstranden.
När Hanna bodde hemma var det aldrig nåt problem med grannar,enda gången nåt hördes var om barnbarnen hälsade på (några dagar 1-2 ggr/år) och som sagt ser man inte grannarna så ofta som en del tror.
Hade ni tittat på hus och lägenheter?Om inte är det dags att göra det,rätt vad det är kan ni se nåt som skulle kunna funka för Sandra det är iaf vad jag tror.
Håller tummarna för er!
Annette

Sofia sa...

Jag hoppas att det går att lösa bostadsfrågan för er!

Jag är inte lika känslig som Sandra, men otroligt känslig jämfört med andra och har även en lite för bra hörsel.

Just idag är en otroligt jobbig dag och jag orkar inte utanför dörren då jag bor i lägenhet mitt i ett (visserligen lugnt) bostadsområde.

Jag önskar att jag hade råd att köpa mig en liten stuga! Jag vågar inte hyra stuga ifall dom bestämmer sig för att sälja rätt som det är.