söndag 27 juli 2014

Individuella behov

Tack för kommentarer. Jag blir glad över respons, åsikter (som inte behöver delas med mig) tankar och egna erfarenheter, likheter och olikheter. Bara man respekterar att jag vet vad jag skriver om, och vad som är bäst för oss.


Jag vågar nog påstå att jag känner Sandra tillräckligt väl för att veta vilka behov hon har. Jag har trots allt levt med henne i 20 år, och sett hennes reaktioner i ganska många olika miljöer, en del jättebra, andra katastrof.

Jag känner hennes begränsningar ut i fingertopparna, och är väldigt bra på att anpassa rätt efter just hennes individuella behov. Jag vet när det är läge att utmana henne för att hon ska utvecklas, men jag vet också när det är bättre att anpassa så hon får må bra.

Personer med autism har många likheter, men man måste komma ihåg att alla är individer och jag tror nog att personer med autism kräver än mer individanpassning än andra människor.

Så även om man ser stora likheter, så är nog olikheterna större, eller iallafall viktiga att ta hänsyn till. Man kan aldrig tro att samma boendeform är lika bra för alla, och att alla lösningar på olika problem funkar likadant för alla individer. Det gäller ju inte bara personer med autism, men skillnaden om man har autism är att det inte går att ”stå ut” med saker man mår riktigt dåligt av.


Med det vill jag säga att Sandra inte klarar att bo i lägenhet (eller på andra ställen där det finns människor i närheten) att orsakerna till ständiga utbrott inte beror på andra saker än miljön i dom situationer jag har påstått det i bloggen, att vi (och alla andra som känner Sandra väl) vet hur vi ska bemöta henne och hur många assistenter hon behöver i olika situationer. Vi vet också när hon klarar att gå, när det krävs en rullstol som hjälpmedel eller när vi behöver ta bilen.


Nog om det. För övrigt så är det lugna gatan här. Sandra solstrålar fortfarande och nätterna har varit ganska tysta, trots festligheterna i närheten och öppna fönster. Kanske har det varit för varmt för folk att orka väsnas så mycket ;) Vi är tacksamma över lugnet och njuter av att livet funkar just nu.

Vad som händer och sker under kommande vecka får vi se. Vi har våra planer och reservplaner så nåt blir det antagligen, och jag återkommer när jag vet vad det blev och hur det gick. Vi är iallafall inne ganska mycket nu, eftersom värmen gör att utmaningar blir lite större än vad dom annars skulle bli, men hittills har Sandra fixat även värmen otroligt bra. Skönt det J


Må så gott!

.

2 kommentarer:

Annelie L sa...

Så skönt att Sandra fixar värmen så pass bra. Men att vara inne är ett bra val när det är som varmast . Det är allt jag också, åtminstone när jag har förstånd nog till det.
Hoppas era planer fungerar och att ni får fina dagar tillsammans.
Kramar massor till er alla.

Bellan sa...

Så sant skrivet! Håller med i varenda ord du skrivit.

Skönt att ni har det förhållandevis lugnt, trots värmen som är påfrestande för de flesta nu.

Kram påre <3