fredag 16 maj 2014

Förberedande beredskap

Idag är Jane ledig från assisterandet för hon ska på den där HLR och brandskyddsutbildningen som vi var på förra veckan. Det känns bra att alla assistenter på Svensk Personlig Assistans måste gå den utbildningen vartannat år.

När vi var där kom vi på att vi behövde säkra upp lite här hemma. Vi har alltid haft en brandsläckare och flera brandvarnare i huset, men med tre våningar så kändes det som vi behövde utöka skyddet lite.

På övervåningen, där våra sovrum finns, har vi inte ens telefon, så vi har alltid mobilerna med oss på nätterna. Skulle det börja brinna i trapphuset så kommer vi inte ut… Vi har en balkong att gå ut på, men ingen möjlighet att ta oss därifrån. En stege skulle liksom inte göra någon nytta, eftersom Sandra inte kan klättra, och vi inte kan bära henne på en stege, och förstås aldrig skulle få för oss att klättra ner utan henne.

Men nu har vi iallafall säkrat upp med brandsläckare och brandfilt även på övervåningen. Brandvarnare finns så klart! Den billiga livförsäkringen har väl alla?!!

Förresten är varken brandfilt eller brandsläckare särskilt dyra heller. Just nu har IKEA erbjudande så en filt kostar 79:- och en pulversläckare 229:- så passa på! Släcker man inte en liten brand i tid, så hinner inte brandkåren fram för att rädda huset, tänk på det!


Har man ingen brandfilt så går det förstås med annat också, om det inte är lättantändligt. Men kolla över er brandsäkerhet därhemma nu!

Gårdagen var en mycket trött dag, så även om Jane hade kunnat komma som idag, så hade vi nog avbokat det. Vi kan inte riskera att Sandra blir sämre nu, utan får försöka ge henne så mycket vila vi bara kan.

Hon tycker dock inte själv att vila är ett bra alternativ… Råkar man nämna att hon är trött, så blir det lätt ett utbrott, om hon är för trött för att hantera det. Ja, vi tassar på tå och försöker ta oss igenom dagarna nu, mer blir det inte.

Göran snickrade ihop ett slags ryggstöd till Sandras säng, eftersom hon inte vågar ligga ner nu när hon mår som hon gör. Vår förhoppning var att hon skulle kunna sova lite bättre halvsittandes.


Vi har lagt kuddar under hennes madrass sen hon blev dålig, men det har inte räckt. När hon inte har orkat sitta upp längre, så har hon lagt upp kudden mot väggen, vilket har resulterat i att hon ligger väldigt illa med huvud och nacke.

Igår var hon som sagt jättetrött, askgrå i ansiktet och orkade knappt ens gnälla. Ja, alltså, gnälliga blir vi ju alla av för lite sömn, om man inte är ännu tröttare… Själv orkar jag inte heller gnälla längre, och det är nog mest skönt för resten av familjen ;)

Vi klarade av toa- och duschrutinerna redan efter lunchen igår, för att försöka undvika onödiga låsningar och utbrott. Det gick faktiskt ganska bra, och sen gjorde vi just inte så mycket mer resten av dagen, utan längtade mest efter sängen.

Eller, inte Sandra, förstås… Hon längtar aldrig till sängen. Men Göran och jag sover jättegärna när vi är trötta. Damen verkade iallafall gilla det nya ryggstödet, men natten blev ungefär lika orolig för det.

Ryggstöd, gosedjur, "staket" och ett bord,
ändå tror Sandra att hon ska ramla ur sängen.

Ha nu en bra dag!

.

3 kommentarer:

Lena sa...

Men Pluttan så jobbigt hon har det just nu. Tänk om hon kunde förklara...

Hoppas att det inte blir allt för tufft idag så ni alla slipper för mycket utbrottande och låsningar mitt i all trötthet.

KRAMAR OM <3

Annika N sa...

Ja, det är viktigt att ha både brandvarnare och dyl. vi har köpt flera brandfiltar. Hoppas Sandra snart är pigg och kry..

Ha en fin helg <3 Kram Annika

Bellan sa...

Hoppas det lättar snart!

Stora kramen <3
//Bellan