söndag 22 november 2009

Stora framsteg

Väckte Sandra halv åtta igår, hon som brukar vakna vid sextiden. Hon var trött och skör, nös, blödde näsblod och ville inte ha frukost. Så jag trodde ju hon höll på att bli sjuk. Men det verkade bara vara en liten formsvacka på morronkvisten. Det tackar vi för!

Det hände inte så mycket igår, dagen var ganska lugn med våra vanliga rutiner, godis och chips. Sandra och Göran hann ut en liten stund i solen också, och blåste såpbubblor.


Bilden är från förra påsken då vi var i Danmark.

I fredags fick vi hem Sandras Individuella utvecklingsplan från skolan, att skriva under. Vad roligt det är att läsa, dels om Sandras framsteg, men också om hur dom jobbar och varför. Nu visste vi väl det redan, vi går ju alltid igenom det när vi träffas, men iaf. Det blir så tydligt när det skrivs ner. Sandra går i en väldigt bra skola! :) Det är så genomtänkt och inget görs liksom bara för att det ska göras, utan det är anpassat och görs för att vi tror på det.

För ett tag sen var Göran och Sandra till affären och köpte sallad. Göran blev så överraskad för det gick över förväntan! Trots att kassorna fick nåt tekniskt fel och behövde kollas av nån kille som kom dit, så Sandra och Göran fick stå bland andra kunder i 10 minuter och vänta! Det hade hon aldrig fixat för bara ett halvår sen!

Det beror ju förstås på hur hon mår också, men att köa har alltid varit jättejobbigt för Sandra och när vi har varit tvungna att ta med henne i en affär så har en av oss alltid fått gå ut med henne när det är dags att betala. Även om hon haft en bra dag i övrigt.

Nu har dom ganska nyligen börjat gå till affären på torsdagar i skolan, Sandra och hennes lärare samt en elev och en lärare till. För att dom behöver vara två vuxna ifall Sandra spårar ur och inte fixar kassorna. Vi tror att träningen i skolan redan har gett resultat eftersom det gick så bra när Göran och Sandra var iväg sist.

Nu är ju inte ”gå och handla” jätteviktigt att kunna. Jag menar, hon kommer ju klara sig bra även om andra handlar åt henne. Men vi tänker ju att om hon fixar att vara med iaf ibland, så blir hon ju mer delaktig i sitt egna liv när hon blir vuxen. Det är liksom åt det hållet vi strävar. Inte att hon ska kunna själv, utan att hon ska delta så mycket som möjligt i sitt liv.

Nu är det dags att förbereda lite här utifall Sandra vaknar lite mer i vanlig tid idag. Hon vet det inte än, men hon ska få fira Göran när hon har ätit sin frukost. Han fyller år i veckan, men idag blir det ”Sandra-anpassat” firande :)

Önskar er en härlig söndag!

7 kommentarer:

Mona sa...

Du är så klok. Just möjligheten att få vara delaktig i sitt eget liv är så viktigt!
För det är inte jätteviktigt att kunna handla, men det är stort att kunna få vara delaktig o kunna påverka det som ska finnas o användas. Oavsett om det är brödsort, byxor eller bara en gång i veckan gå in o handla en tidning.
För ibland kommer det bra idéer bara av att ha sett saker i affären.
Sandra har sån tur som har er som föräldrar.
O är så glad att skolan är en plats att växa, lära och vara trygg på. KRAMAR

Patricia sa...

Skönt att det inte blev någon tröttsjuka i går.
Och va roligt att det blivit sånt framsteg i att gå och handla, det är ju klart det är kanon om hon kan vara delaktig i det, och underlättar ju så enormt för er oxå att kunna göra en sån sak tillsammans.

Hoppas ni får en bra söndag!
Kram Patricia

Maritha Q sa...

Vad skönt att Sandra är pigg så det inte blev värre.
Framstegen är väl jättebra och tackochlov att hon har en så bra skola och så underbara föräldrar.
Vad härligt med långledigt så ni kan "bara vara" med varandra!

Kramen Maritha Q

Photo by Maria sa...

Vad bra att Sandra inte var sjuk.. Man kan ju inte vara på topp alltid ;-)

Att delta i sitt liv tycker jag är viktigt att man gör, i den måm man klarar av det, så träning av handling är ju jättebra... ADL-träning i olika formerhar ju jag haft med "min" tjej de åren jag jobbade dagtid med henne..

Hoppas dagen idag oxå varit bra..

Kramen
Mia

Sussi sa...

halloj bra att hon får prova på, kanske hon blir lika shopping tokig som jag, nä skojar bara.
Imorgon är det måndag igen oj vad tiden rusar iväg.
ha det gott
Sussi

Anonym sa...

Va duktig hon är er tjej! Och skönt att det bara var en morgonformsvacka, det känns som ni har nog med din rygg just nu. Ha en skön söndagskväll! Kram Mamman

Simone sa...

Det lät riktigt mysigt :)