tisdag 7 juli 2009

Morgonstund

Så skönt det är att sitta här vid datorn med morronkaffet och tystnaden! Jag som egentligen är en kvällsmänniska… Men det är på morgnarna jag får vara helt ensam och jag behöver det! Så det är helt enkelt värt att missa sovmorgnar. Jag vill ju inte sova bort den enda egna stunden jag har.

Vad härligt det var att få hem Sandra igår! Hon mådde bra! Hon börjar komma tillbaks igen! Det tog sin tid för henne med alla förändringar det innebar att skaffa katter, och det var jobbigt för henne. Men det var värt det! För jag vet ju hur mycket hon älskar djur, och speciellt katter, och hur mycket utbyte hon kommer att få av dom framöver. Ja, det var värt den jobbiga tiden med en jättetrött och gnällig tjej som inte orkade med sig själv i tre veckor. Nu har det vänt! I söndags eftermiddag, närmare bestämt! Och igår, när hon kom hem från fritids, var hon sitt vanliga glada och busiga jag igen!

Nu vågar man börja se fram emot semestern och tycka att det ska bli roligt, och skönt. Inte bara jobbigt. För jag undrade ett tag hur i hela friden vi skulle orka. Tre veckor utan minsta avlastning… Men mår Sandra bra så är det ju oftast mysigt och då har vi inga problem med att orka. Mår Sandra bra så hinner vi leva familjeliv mellan varven också, och har inte bara en assistansroll hela tiden. Dom fina stunderna laddar ju våra batterier och då orkar vi!

Men för några år sedan var vi nära separation efter varje sommarlov. Då hade Sandra en jobbig tid och mådde inte bra. Hon klarade inte av att vara på fritids så mycket och korttids fixade hon bara på skoldagar, om inget annat hände samma vecka och hon fick vara ledig efteråt…

Ett helt sommarlov med all fokus och hänsyn till Sandra, för att inte göra allt ännu värre, och ingen som helst tid för Göran och mig, det tär på ett förhållande! Under den perioden spårade Sandra ur bara Göran och jag pratade med varandra…

När jag tänker tillbaks på den tiden så undrar jag hur i hela friden vi orkade. Det var så mycket som inte funkade och det kändes som om jag skulle kvävas ibland. Det var ju inte bara anpassning och att hantera Sandra, det var väldigt mycket ringande, överklagande, läsa skollagen, hävda Sandras rättigheter, söka hjälp, få läkare och skolpersonal att förstå, få vardagen att gå ihop, förklara för folk som undrade, försöka behålla några vänner, vårda äktenskapet, orka dammsuga…

Jag kunde aldrig drömma om att livet kunde vara så här härligt! Tänk att nästan allt bara funkar nu. Och tänk vad man uppskattar det…

Nåja, det var väl en liten parentes i sammanhanget. Medan Sandra var på fritids, igår, fick vi lite gjort här hemma, som vi har halkat efter med när hon har varit sjuk. Lite småärenden och städning och sånt. Så packade vi en del i husbilen också. Ja, sånt som vi inte kan göra under arbetstid, liksom.

Om det slutar att regna så tar vi en välbehövlig promenad när Sandra har åkt till fritids idag. Sånt hinner man ju inte heller under arbetstid. Jodå, man kan promenixa i regnväder… Men det har vi ingen lust med! Det finns massor med annat vi behöver göra på vår rast om det skulle regna när Sandra har åkt :)

Flera vänner har haft svårt att kommentera min blogg, vilket ju är jättetråkigt, för kommentarer är trevligt!! Så nu har jag gjort nån förändring i inställningarna och hoppas att det hjälpte. Jag är ju inte så bra på sånt här, men om jag fattade rätt så tror jag nog det funkar nu. Testa gärna!

Nu är det dags att väcka Göran som har tvingat upp vår ”frissa” tidigt idag. Hon hade nämligen inga klipptider kvar innan semestern så han fick komma före öppningsdax.

Ha en härlig dag allesamman!
Kramen!

9 kommentarer:

Marita sa...

Hej hej!
Nu ska vi se om jag kan komentera då:))Ska nog gå bra nu.Ser så ut iallafall:))

Jättefin blogg du har-tycker du lyckats mycket bra med denna.

Intressant läsning-vet inte så mycket om just Autism så det ska bli intressant o läsa om ert liv med just en autisisk dotter.

Jag tycker du o din man gör ett otroligt jobb-ni är fsntastiska människor som är väl värda er"rast"när er dotter är på fritids-en rast jag tror ni sällan hinner o ta.

För som du skriver arbetet är ju betydligt fler timmar än ett vanligt arbete-sen ska ju hemmet fixas+allt annat man ska hinna med.

Hoppas er semester sen blir underbar:))

Kram Marita från FB

Patricia sa...

Ja inte kan de ha varit lätt för er när Sandra var så skör och inget fungerade som det skulle förut..jag beundrar er att ni orkade...och förstår att du själv undrar hur ni stod ut. Men på nåt underligt vis klarar man så mycket mer än man tror...oh tur är ju det.

Är så glad att Sandra mår bättre igen, att det var värt de här jobbiga veckorna för katernas skull...nu blir det bara att se framåt en härlig sommr med kattmys och allt vad ni nu hittar på.. =)

Jodå jag var rejält slut i går och det var tungt att ta sigur sängen i dag.
Men när jag håller på som jag gjorde i går så håller jag ju inte på hela tiden. Jag rörde ihop socker och bär och startade spisen, satte mig några minuter, upp och rörde lite, satt igen...ja så gör jag när jag håller på här hemma för jag kan ju inte stå hela tiden.
Och sockeraka är ju inte så jobbigt att vispa ihop och köra in i ugnen, den sköter sig ju själv där... =)

Men jag orkade inte städa efter mig, det får jag göra idag... ha ha.

Hoppas ni får en bra dag, idag ska jag ta det lite lugnare ... tror jag... ;)

Kram Patricia

Anonym sa...

Synd du inte bor närmre... för då hade du kunnat få nybakad sockerkaka, smaksatt med hallonyoggi. Helt klart MUMS!!!
Så fin bloggen är, o så kul att få vara "delaktig" i ert liv.
Bättre än Må bra, där var det segt som sirap.
O så kul att det funkar med katterna, är så glad för er skull.
KRAM från SOOOOLIGA Småland

Tanja sa...

NUUU kan man lägga in en kommentar!! Va kul!

Härligt o läsa din blogg! O kul o få följa Sandra o hennes "bestyr"! Skönt att ni får vardagen o funka igen!!

Väntar m spänning på fortsättning!
Kramar!

Ulla Anderson sa...

Hej min käre dyrbare vän!

Du har en sån fin blogg och jag är in och läser om dig i stort sett varje dag och nu är jag faktiskt benägen att hålla med dig om att MÅ Bra sidan är jättetrög vilket jag inte har märkt av förut så vi får se hur länge jag blir kvar där!!
Hoppas ni får en bra semester och att ni njuter av varandra och kissekatterna!
Stora Kramar till dig min vän!
Ulla

Anonym sa...

Hej Nina!
Vad skönt att Sandra mår bättre och att det funkar med katterna.
Och den här sidan har du fått jättefin och lättare att komma in än på MåBra är det också.
Ha en fortsatt bra dag.
Kram Agneta

Sussi Fagerholm sa...

Halloj vännen nu ska vi se om det funkar, oj vad du skriver mycket.
Ska bli spännade att följa denna.
kramar i massor.
Sussi
http://nuskakilonabort.blogg.se/

Patricia sa...

Jodå, han får till det efter många om och men och med min vägledning...så blir det till slut färdigt... =)

Just hemkomen från jobbet, det blev ganska lugnt sista timmen och det var skönt.

Vi hade världen åskväder här vid 21-tiden, rutorna skallrade på jobbet... =)

Kram Patricia

Photo by Maria sa...

Härligt att höra att Sandra har vänt nu så ni kan se fram emot en härlig semester :-)

Nu längtar jag efter semester men har några veckor kvar men snart så :-D

Ha nu en bra onsdag och njut av katter och er själva..

Kram
Mia