söndag 6 september 2015

Bästa verksamheten

För en tid sen skrev jag vilka förbättringar vi hade gjort nu, vad som inte fungerade förut och varför, i det HÄR inlägget. Nu tänkte jag skriva ett inlägg om verksamheten vi har byggt upp och hur en dag/vecka ser ut nu när vi kan koncentrera oss på Sandra, och inte behöver ta hänsyn till någon annan, eller något annat.

Schemat är under uppbyggnad och vi har en del långsiktliga mål, men vi har ändå kommit bra mycket längre än vad vi någonsin hade gjort om vi inte tagit beslutet om ändring i våras.

På måndagar vaknar Sandra hemma och efter morgonbestyren börjar hennes arbetsdag, enligt schemat klockan åtta, men är anpassningsbart efter hennes dagsform, som allt är nu. Inga tider att passa innebär ingen stress och det mår Sandra bäst av. Vi följer hennes takt i den mån det fungerar.

När hon är klar går hon ner i källaren, eller ”till jobbet” som vi säger till Sandra för att noga skilja på ”hemma” och ”jobb”. Det första Sandra gör är att gå in till sitt ”jobb-rum” för att sätta upp dagens schema som ligger förberett i en pärm, med varje dag i rätt färg. (Dvs mån-grön, tis-blå, ons-vit, tors-brun, fre-gul). När det är klart går en assistent in till henne och dom går igenom schemat tillsammans. (Och rättar till det om det har blivit tokigt nånstans)


Det första som står på Sandras schema varje dag är ”morgonpyssel” då hon får göra något som inte kräver energi. Hon behöver en liten stund på sig att ”landa” på jobbet för att komma till ro. Innan vi införde det var Sandra uppstressad när dagen började, och det blev svårare för henne att koncentrera sig på uppgifterna.

Sen börjar arbetsdagen ”på allvar” och på måndagar (än så länge) har vi ”jobba i bänken” vilket innebär pedagogiska uppgifter och ”korgarna”

I väntan på måndag.
Lådorna ställs ut när Sandra ska jobba med dom.

Korgarna fungerar så att vi har förberett tre lådor (från början var det korgar, därav namnet på uppgiften) med en uppgift i varje. Sandra får ett ark med tre prickar i olika färger, samma färger finns på lådorna.

Hon tar en prick och sätter den på motsvarande låda med hjälp av kardborre. Sen tar hon den lådan och går till sin bänk. En assistent gör uppgiften tillsammans med Sandra och när den är klar tar Sandra nästa prick och nästa låda, osv tills alla tre korgar är gjorda.

I korgarna kan vi variera svårighetsgraden på uppgifterna efter Sandras dagsform och är hon pigg och jobbarsugen så får hon göra fler arbeten efter det att korgarna är klara. En assistent jobbar med Sandra medan den andra förbereder nästa uppgift, sen byter man och den som nyss jobbat förbereder ännu en uppgift och den som har förberett går in och jobbar med sitt undertiden. Så kan det hålla på så länge Sandra är sugen på att jobba, men vi brukar avsluta innan det hinner gå överstyr eller bli tråkigt.”Jobba i bänken” har Sandra på måndagar, onsdagar och fredagar som det ser ut nu. På fredagar är det lite kortare för då har hon även ”Rörelse” på schemat. Ett separat inlägg om rörelseaktiviteterna kommer längre fram, det är lite kvar att fixa med innan vi har det färdigt.

Det är nyligen inlagt i schemat så vi har inte kommit igång med det ordentligt än. Det finns iallafall ärtpåsar, bollar, hinkar och en slags ”kul-bana” än så länge. Ja, och en kub där man sätter in egna bilder och som går att variera så mycket man har fantasi till. Men, som sagt, jag ska fota och göra ett ordentligt inlägg om det när vi har fått lite mer ordning på det.

På tisdagar och torsdagar är det ”Skapande” på schemat med allt vad det innebär. Det är ju också anpassat efter Sandras dagsform, förstås, och varierar mellan klippa och klistra, måla, trolldeg eller vad man nu kan hitta på. Här är hennes ”skapande-vägg” som förnyas vartefter det tillverkas nya saker. Fint va?!! :)

Höst-tema

Efter förmiddagsaktiviteten får Sandra ta fram nåt från sin hylla i sitt rum, ”välja aktivitet”. I hyllan finns bara såna saker som inte tar energi, utan som Sandra kan pyssla med nästan som en slags vila/rast, fast det är mer uppstyrt. Assistenterna turas om att göra henne sällskap genom att läsa av henne och anpassa efter hennes ork.

Runt ca halv tolv är det lunchtid, beroende på hur Sandra mår och om hon har fått i sig någon frukost eller inte. Medan hon går på toa så förbereds hennes rum med bricka och porslin och sen dukar hon bordet. Efter maten är det rast med lite musik och aktivitet från hyllan i hennes rum.

Sen börjar eftermiddagen och då är det ”Jobba i bänken” och ”Välja aktivitet” igen. (Än så länge) Sandra är ofta trött vid den här tiden, så då har vi inga större krav på henne, utan gör saker hon blir lugn av. Men en plan på lite rörelse efter rasten varje dag klurar vi på iallafall, för att hon inte ska bli så stillasittande. På fredagar avslutas dagen med film.

På måndagar och tisdagar avslutar assistenterna arbetsdagen själva och åker med Sandra till korttids, och övriga dagar går jag ner och tar över halv fyra då assistenterna slutar och kvällsbestyren börjar.

En långsiktlig träning som inte var möjlig tidigare är att vänja Sandra vid att ha externa assistenter hemma, så vi ska inom kort börja med att ta in andra under kvällsbadet.

Kommande planeringar under arbetstid är att införa ”Tvätt” först och främst, och det ska vi snart börja med på måndagar. Det kommer troligtvis ett eget inlägg om det med framöver då det är lite planering bakom, och små delmål på vägen. När vi börjar med det beror på Sandra. Just nu har det varit så mycket nyheter ett tag att vi får låta det sjunka in ordentligt innan vi kör vidare.

Ännu längre fram planerar vi att införa köksaktiviteter och utflykter. Ridning är en aktivitet som vi kommer försöka få in så snart Sandra är redo för det. Hon har ridit mycket förut och älskar det, så det känns som ett bra mål att nå. Handla ska vi väl också försöka hinna med lite så småningom.

Mycket av det material vi använder finns under fliken ”Pedagogiska tips” här ovan för den som är intresserad.

Det var allt för idag. Nu tar jag nog lite blogg-ledigt för andra roligheter ett par dagar, och önskar er en skön söndag och fin vecka. Må så gott!

.

1 kommentar:

Tina sa...

WOW !!! Vad fantastiskt ordnat ! Grymt jobbat ! Hoppas du får riktigt skoj nu också <3 kramar