söndag 14 december 2014

Pedagogiska tips

Jag tänkte bjuda på lite tips på material i det här inlägget. Assistenterna hade ju med sig en hel del idéer efter deras utbildning häromveckan, så jag har plockat lite bitar från det och anpassat det efter vad jag tror kan passa Sandra.

Först gjorde jag ett par ”lika på lika” tavlor, där den stora ska sitta på väggen. Sandra ska sen leta upp rätt bilder och sätta fast dom på tavlan, med hjälp av kardborre. En slags variant på ”Lotto”


Har man bara fantasi så går det ju att anpassa efter utvecklingen en hel del. Man kan t.ex. göra ett matte-spel av det, eller byta bilderna mot bokstäver eller ord.

En variant som jag tror är en lagom utmaning för Sandra är att hitta par. Det går ju också att utveckla och göra svårare beroende på vem som ska använda det.En annan variant på samma tema för personer som tröttnar om det är samma hela tiden, är att använda föremål. Här ska det ligga små saker i några av lådorna, och det blir ett spännande moment att öppna och leta. (Jag ska bara hitta nån lösning på lådorna, så man inte kan se genom plasten)


När man hittar nåt i nån av lådorna, så ska man leta upp motsvarande bild på en bricka och lägga saken där. Det här går ju också att variera och anpassa efter vem som använder det, eller personens dagsform och ork.

Det sista tipset kommer inte från utbildningen utan det kom jag på själv häromdagen när Sandra tappade några papperslappar på golvet. Jag skojade med henne och sa ”Har du lagt ut ett spår här” medan jag plockade upp dom. (För att undvika ett utbrott som gärna kommer när det händer såna oförutsedda saker som att tappa nåt)

Sandra undrade vad spår är, och jag la ut pappersbitarna för att försöka visa det. Samma kväll hade vi ju flyt, för då handlade ett barnprogram om att lägga ut spår, tack för den passningen, Bolibompa J Jag kom då på att jag kunde klippa ut fotavtryck och lägga ett spår åt henne, med nån liten överraskning i slutet.


Det här tänkte jag prova hemma vid tillfälle, och när Sandra har förstått vitsen kan man försvåra det genom att lägga spåren glesare och glesare. Att leta efter spännande saker har Sandra alltid gillat och hittar man aktiviteter som hon tycker är roliga så kommer utvecklingen på köpet.

Alla bilder har jag hittat genom att googla, förutom brickorna till föremålen, som förstås är fotade eftersom det måste vara samma föremål.


Det var allt för idag. Må så gott!

.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var kul tips!
Lika på lika är nästan för lätt (tippar det är så för de flesta personerna med autism) men tror ändå det är bra att börja med eller att ta till de dagar orken tryter.
Spår har jag sett men då på idrott (ordnade egen idrott med två andra föräldrar i autismföreningens namn då kunde vi få en egen idrottshall till de tre barnen).
Vi använde en schemabok med bilder och avslutade med avslappning,det var roligt att se att de klarade det här.Det svåraste för de tre var att det var andra där,de klarade det för att vi anpassat så t ex var de på varsin 'station' en i sänder.Vi föräldrar var också med och guidade förstås.
Du använder spåren på ett nytt sätt och det ser ut som något Hanna kan tycka om,det svåra är att hitta roliga saker (det går ju inte att köpa nya hela tiden).
Det är svårt att hitta på aktiviteter,kan tipsa er om nåt enkelt iaf - jag skriver ut ett papper med olika figurer t ex stjärna,triangel,kvadrat och skriver sen för hand en siffra bredvid figuren och lägger i en påse rätt antal små stickets som Hanna klistrar i figurerna.
Hanna älskar siffror så vi försöker hitta på saker som innehåller siffror,t ex kan vi gå ut och titta på husnummer och trafikskyltar (20,30,50 osv).
Hoppas ni har en skön dag!
Annette

Josse sa...

Har följt din blogg under många år nu och haft sååå mycket nytta av den i mitt yrke. Tycker att ni är helt fantastiska som kämpar och löser problem som ni gör. Jag vet verkligen hur svårt det kan vara då jag i våras själv fick diagnoserna paniksyndrom
och GAD. Det är absolut inte samma sak men jag fick lära mig allt om hur man kämpar. Även att slåss mot oförstående människor. Fortsätter att följa din blogg! Hoppas ni får en fin jul =)

Lotta sa...

Du kanske kan spraya framsidan på lådan - snabbt och billigt?

Anonym sa...

Just det ja,lådorna kan man fixa t ex med färgat papper.Det är enkelt att klippa och lägga in i lådan.
Men kanhända har du kommit på någon annan lösning,det vill vi veta hur du gjorde sen.
Godnatt här,
önskar er en god natt!
Annette

susanne sa...

Vilken härlig spår-ide du fick! Att vända det negativa/oväntade till något positivt för S är något jag alltid slås av när jag läser din blogg. Jag förstår att det krävs mycket för det, kraft, energi, tålamod och kunskap. Beundransvärt!/ Susanne