torsdag 25 december 2014

Julefrid

Vår supergulliga fina chaufför kom förbi med ett paket till Sandra, medan hon var på korttids. Man blir lite tårig över så fina människor, tack! Sandra sa att hon längtar efter dig ♥

Jag vill äta hela på lördag, sa Sandra

Jag hämtade hem en strålande glad tjej som berättade att hon hade ätit godis och pepparkakor på korttids J För första gången någonsin var kvällen före julafton en lugn kväll, och jag såg t.o.m. fram emot lite julmys med familjen. Vi beslutade att Sandra skulle få veta vilken dag det var, så vi gick igenom julaftonens planer med henne under eftermiddagen, och det gick jättebra.

Julafton började med sovmorgon efter en lugn natt. Sandra var en solstråle direkt på morgonen och en bättre start på en av årets oroligaste dagar kan vi inte önska oss. Vi har haft jular med utbrott från morgon till kväll, men nu tror jag att vi har börjat hitta våra lagoma traditioner för att få en fröjdefull jul.

Det har kostat en del, förstås. Inget pyntande, pepparkaksbakande eller julgodis. Inget adventsmys eller luciafirande och en släkt som helt försvann. Men det är värt det! Har man att välja på utbrott och kräk-sjukor hela december eller lugnt och skönt familjemys, så är det inte så svårt. Faktiskt.

Efter en helt vanlig morgon, med helt vanliga frukostrutiner, så blev det toa- och bad. Det var väl den största förändringen vi gjorde, för att slippa den proceduren på kvällen när tröttheten efter en spännande dag skulle hinna före.

Sen hade vi en anledning till, att ta det på morgonen, och det var för att fylla ut lite jobbig väntan som hade blivit för Sandra annars, mellan frukost och julmat. Nu var hon ganska fullt sysselsatt på förmiddagen, och det minimerar oro och stress som dötid och ”väntan” orsakar.


Efter badet fick hon varva ner med en film, och sen var det lagom tid att börja med julmat och dukning. Det ville ju Sandra vara med på, så då blev hon lite sysselsatt igen.


Världens finaste grannar kom med julgodis till oss. Tack snälla! ♥


Själva har vi inte ens orkat skicka ett enda julkort i år.

Ja, sen gick det undan här. Paketöppning, papper och nya grejor i en salig blandning, men Sandra var ganska lugn genom hela proceduren, så det gick bra. Väldigt bra, faktiskt J
Men när det var klart tog luften slut helt, och vi fick lägga ribban lågt för att undvika utbrott. Nya filmer fick roa damen hela eftermiddagen och själv somnade jag lagom till resten av svenska folket bänkade sig framför Kalle Anka. Tacksam att det finns migränpiller att ta till.

Nu återstår bara årets värsta dygn, men vi tar det som det kommer och även det dygnet tar ju slut tillslut. Men jag måste säga att jag längtar till nyårsdagen nu.

Annette vill veta mer om schemabildernas storlek, och förvaringen vi har. Själva lådan är köpt på Clas Ohlson och HÄR kan du läsa mer om den.


Bilderna till Sandras dags-schema är ca 3,5 x 3 cm. Till veckoschemat är bilderna ca 2,5 x 2 cm. Varje låda går att dela i tre delar (man får köpa till avdelare) och bilderna ligger ganska löst i dom.

God fortsättning på helgerna


.

3 kommentarer:

Annelie L sa...

Så glad jag blir, Sandra ser så glad och harmonisk ut på bilderna. Även om ni har en avskalad jul så har ni jul som passar er och i år fick ni jul samtidigt som alla andra. Hoppas inte migränanfallet utvecklades, utan helt enkelt försvann efter din lilla tupplur.
God fortsättning på er alla
Kram

Maria sa...

God fortsättning! Härligt att ni har ett fungerande system. Finns nog inget rätt eller fel, huvudsaken att det fungerar. Hoppas du klara dig utan värre migrän och att lugnet hållit i sig även idag.
Kram

Anonym sa...

Millan i skåne: Vilka jäkla superbra föräldrar er dotter har. Ni gör verkligen allt för att Sandra ska ha det bra och få känna julkänsla efter hur mycket hon orkar. Nu har jag inte läst på er blogg på ett tag så jag vet inte riktigt vad som är på gång men jag hoppas att det löser sig med en bra bostad för Sandra.Jag arbetar ju själv med unga vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder så jag vet hur mkt anpassning kan hjälpa personer som har dessa funktionshinder. God fortsättning!