måndag 3 januari 2011

Äntligen korttids

Trött och skör och funkar bäst ifred. Ja, vi gör bäst i att inte ställa några krav på damen nu. Och då menar jag vadsomhelst som ska göras. Äta, gå på toa, klä på sig… Vissa saker går ju inte att undvika om man ska vara vaken och uppe, liksom. Men vi tar bort allt som går att ta bort och försöker sänka dom krav som är. Det är bästa sättet att slippa låsningar och utbrott när Sandra är trött.

Men idag är det iaf korttids och det ser jag fram emot för nu behöver min hjärna stressa ner lite så jag kan tänka klart igen. Och bli på bättre humör...


På förmiddagen pusslade vi lite innan vi gjorde pizza och pizzasallad, och efter maten gick Göran och Sandra ut så jag fick vila öronen lite. Ja, det blev ett utbrott först, innan kläderna kom på och så, men sen blev det så tyst och stilla att jag blev alldeles yr. Men jag hann både fixa undan efter maten, packa korttisväskan och kolla runt lite på fb innan det blev full fart här igen.

Visserligen såg Sandra en hel del på film, men det innebär ju inte att man kopplar av för det. Särskilt inte när hon är skör. Det behövs inte mycket då för att man ska behöva stå i givakt på två sekunder…

I duschen blev Sandra kritvit i ansiktet och ville lägga sig, men hon fixade att sätta sig på badkarskanten så jag fick skölja ur håret på henne. Jag tänkte att det var ju inte så konstigt att det blev tröttsjuka tillslut, efter att ha klarat hela december relativt bra.

Väl uppe så ville hon se på tv och jag hämtade en bunke och var beredd på kräkattacker. Göran frågade om hon inte ville dricka lite och jag blev lite småirriterad och sa att ja då lär hon ju iallafall kräkas sen. Men hon fick lite juice, för Göran sa att hon ju faktiskt hade druckit ganska dåligt under dagen.

Ja, vad säger man. Hon drack ett halvt glas och fick tillbaks färgen i ansiktet. Då sa hon ”Mamma, det snurrade i huvet i duschen” och då fattade jag att det var vätskebrist det handlade om, och inte alls nån tröttsjuka. Göran hade rätt så jag bad om ursäkt och kände mig som världens sämsta mamma som nästan låter min dotter svimma av vätskebrist :( Hon kan ju inte be om dricka, och jag tror inte ens hon förstår det där med törst. Jag vet ju det, och jag vet att hon svimmar om hon inte dricker tillräckligt. Det får ju liksom bara inte hända!

Nåja, skönt att hon mådde bra igen, efter några glas juice. Resten av kvällen gick hyfsat bra och Sandra längtar till fritids och korttids.


Annelie undrade om vi inte kan skaffa avlastningsfamilj, och jag har också fått frågan om vi inte kan utöka korttids. Avlastningsfamilj tror jag inte att vi kan skaffa eftersom vi har valt korttids och det har vi gjort för att det passar Sandra bäst. Hon trivs bättre i en ”institutionsmiljö” där det är lättare att ha dom rutiner och scheman som hon behöver.

Utökat korttids skulle vi kunna ansöka om, men det innebär färre assistanstimmar. Eftersom vi är hennes assistenter på all hennes lediga tid hemma, så måste timmarna räknas om ifall hon har mer tid borta. Vi utökade tiden för inte så länge sen och då tog vi bort korttids på helgerna, eftersom det skulle bli för få timmar för Sandra hemma annars.

Visst skulle vi kunna ändra, men vi tror inte det behövs för vår egen del och vi tror det är lagom för Sandra som vi har. Risken är ju att hon blir för trött annars, och ändå inte orkar vara där alla dygn, och kanske blir även skolan drabbad då.

Vi märkte också att det var jättebra för både Sandra och oss att ha korttids samma vardagar varje vecka, d.v.s. nästan alltid måndag till onsdag. Så vi har ganska mycket avlastning redan, men när Sandra blir sjuk så har vi ju ingen ledighet alls, och det ihop med jul och nyårshelgerna, och att vi själva blev sjuka, har gjort att vi nu är ganska slut. Vi tror att det rättar till sig så fort vardagen kommer och vi får vår kontinuerliga ledighet igen.


Och idag är vi lediga, från klockan nio :) (Fotot är från Marbella för ett år sen)
Ha det fint!
Kram!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Godmorgon solstrålen! om än något slutkörd!!!
Hoppas att ni får det bra nu när Sandra är på korttids så ni hinner ta igen er lite. Vilken tur att det "bara" var vätskebrist Sandra hade, även om det inte var bra såklart. Och inte är du världens sämsta mamma??? Du är ju så himla duktig jämt och det har ju varit så mycket ett tag nu så det är väl inte så konstigt om du glömmer bort. Det skulle vem som helst av oss kunna göra.
Ha nu en jätteskön "helg" och njut av att bara vara så gott ni kan och försök att undvika måsten så långt det är möjligt.
STORA KRAMEN
Lena

Photo by Maria sa...

Tanka energi nu så mycket det går när Sandra är på kortis..

Ha en fin dag..

Kram Mia

Maritha sa...

Godmorgon goa Nina, så skönt att vi är lediga lite nu och kan vila. Hoppas du slappar och mår bra de här dagarna.
Du är ju inte alls en dålig mamma utan en just nu trött mamma så det var ju bra att ni var två som hjälptes åt med damen. Bra att det var ett snabblöst problem med vätskebristen.

Må nu gott och sköt om dig govännen!

Kram Maritha

Annelie L sa...

Godmorgon.
Nej nån dålig mamma kommer aldrig på frågan att du är, men en trött och slutkörd mamma, det är du just nu...och det hände ju ingen katastrof, eller hur? Allt löste sig till det bästa.
Det där med att man inte kan koppla av även när de små liven ser på film, det känner jag till, man är liksom med hela tiden ändå, på sin vakt och uppkopplad.....
Ha nu en riktigt skön ledighet, tappa upp ett bad, be Göran sticka o köpa champagne och lägg dig i badet och återkalla dina fina minnen från Marbella // Kramen hela dagen.

agneta sa...

Hej! Vilka fina bilder, både på Sandra och dig. Ta nu hand om er när ni är lite lediga och försök ladda batterierna! Ni är så duktiga föräldrar, så Sandra kunde inte ha det bättre! Sora kramen <3

Bellan sa...

Vad skönt att det inte var tröttsjuka iaf så hon kunde komma iväg till korttids. Och ni gör ett så bra jobb med Sandra, ni är värda allt beröm! Man kan inte vara på topp jämt.

Måste passa på att tacka för dina kommentarer på min blogg. De har värmt mig mycket, vill bara att du ska veta det. Men jag förstår om du behöver dra ner på bloggeriläsandet, din hälsa är ju det allra viktigaste för dig att tänka på.

Ta nu hand om er och tänk bort alla måsten.
Många kramar från mig! //Bellan

Britt-Marie sa...

Ha en riktigt riktigt bra ledighet!! Njut och ta hand om varandra och er själva!! Kram