lördag 7 september 2013

Tema – Skolsituationen – Det är skillnad på konsekvenser och konsekvenser

Ni som vill läsa dagens vanliga inlägg scrollar vidare.

Lundsbergsskolan ska öppna igen på måndag. Konsekvenserna för eleverna om man stängde skolan blev större än att låta dom gå kvar, trots mobbing och misshandel med strykjärn. Ja, förhoppningsvis räckte det med ett ordentligt hot om stängning för att den nya ledningen ska förhindra mobbing i fortsättningen!


Men jag undrar lite varför det inte sägs ett enda ord på nyheterna om konsekvenserna när resursskolor tvingas stänga och många fler elever drabbas. Dessutom drabbas dom ju mycket hårdare än Lundsbergseleverna eftersom dom flesta av eleverna i resursskolorna inte klarar av att gå i nån annan skola.

Konsekvenserna för en del av eleverna som behöver det där extra stödet som dom inte längre ska få, blir att dom inte fixar att gå till skolan. Dom blir hemmasittare och mår dåligt. Föräldrarna mår dåligt för att barnen mår dåligt. Socialstyrelsen blir inkopplad och i värsta fall blir barnen hämtade för man anser att dom kommer må bättre i en annan familj.


Barn med npf-diagnos mår väldigt sällan bättre i en familj där man inte känner till behoven ordentligt. Och i ännu sämre fall orkar inte barnet med livet längre.

Jag vet att det finns 12-åringar med hela livet framför sig som helt har tappat tron på allt och gett upp. Som talar om för sina föräldrar att dom inte kommer uppleva sin 13-årsdag. Och det redan innan resursskolorna försvann! Skolor som en del lite lyckligt lottade elever hade plats på, och där dom fick rätt stöd och förståelse, trivdes, mådde bra, utvecklades och orkade vara.

Så hur det blir för dom eleverna nu, när dom inte har sin skola kvar, det behöver man inte vara nåt geni för att lista ut.


Men konsekvenserna för Lundsbergseleverna blev för stora, så dom fick tillbaka sin skola.

.

1 kommentar:

Tina sa...

Mycket bra skrivet ! Ryser lite av hur olika förutsättningar barn i Sverige har det. Helt galet och gör mig förbannad på riktigt ! Men vad hjälper det ?
Kramar