fredag 30 november 2012

Framsteg med svårigheter

Som mamma är det lätt att glömma svårigheterna, det har jag nämnt förut. Iaf är jag sån som hellre fokuserar på lättheter och utveckling. Ibland blir jag t.o.m. orolig att assistansen ska dras in (när jag läser om fuskare och hårdare regler) för Sandra är ju så duktig.

 
Som mamma jämför jag med Sandra själv, och ser all hennes utveckling. Jag glömmer bort hur personer normalt fungerar i hennes ålder. Det händer ofta när jag träffar barn att jag slås av hur ”vanliga” fungerar och hur enkelt det kan vara ibland.

Jag är fullt medveten om att det inte är plättlätt med ”vanliga barn” heller, men jämför inte…. Alltså, det är ljusår ifrån! Men alla lever vi i vår egen verklighet och alla har vi rätt att känna som vi känner, oavsett hur andra har det, så jag jämför inte, men jag slås av skillnaden ibland.

 
Och då inser man ju ganska snabbt att Sandra har behov av assistans. Alla grundläggande saker som hon behöver hjälp med, och att hon faktiskt behöver nån som bereder vägen åt henne, och ”puttar på” henne, dvs får igång henne, hela tiden.

Även om hon, rent fysiskt, kan klä sig, äta, gå och resa sig, så behöver hon ”sättas igång” och utan assistans skulle hon aldrig ens kliva ur sängen på morgnarna. Sen har hon förstås sina låsningar och sämre dagar, då det inte går att sätta igång henne alls.

 
I söndags var hon väldigt trött, efter en vaken-natt. Så när hon själv ville vara ifred i sitt rum så pustade vi mest ut, för det var ungefär vad hon orkade när eftermiddagen kom. Men det är inte ofta hon går med på det utan hon brukar kräva väldigt mycket mer uppmärksamhet då, än när hon är pigg.

Jag hörde henne i baby-vakten och hon lyssnade på musik och byggde lego. Vi lät henne hållas, för att få behålla lugnet. För allas skull. Att gå in till henne vid fel tillfälle leder väldigt ofta till oro, som i sin tur ofta leder till utbrott. Men man måste lyssna av hela tiden, för går man inte in när man behöver gå in, så blir det också utbrott…

 
När det var dags för middag så gick jag upp med timstocken (tidshjälpmedel) så hon skulle kunna avsluta det hon höll på med. När jag kommer in i Sandras rum är det becksvart! Hon sitter på golvet i kolmörkret och förstår inte att hon ska tända lampan. Lilla älskade, duktiga unge! Så svårt hon har med det självklara, som inte är inlärt, eller som hon inte förstår.

En assistent för Sandra är som en rullstol för en person som är förlamad i benen. Utan sitt hjälpmedel kommer man ingen vart.

 
Jag önskar er en skön helg!

♥ Kram ♥

4 kommentarer:

Annelie L sa...

Så fint du skriver och beskriver hur Sandras vardag är och vad som behövs för att få dagen att fungera.
Massor av kramar till er alla, hoppas helgen blir lugn så att ni har krafter kvar när er helg börjar <3
Kram

Bellan sa...

Här var det vintrigt och fint. Härlig hattparad! :)

Ni är värda allt beröm för ert assistansjobb ni gör med Sandra! Bättre föräldrar kunde hon inte ha fått!

Kram, kram ♥
//Bellan

Tina sa...

Fina kort på er ! Underbart !!
När vi sökte assistansen fick jag samma känsla dom bra stunderna som du beskriver. Vi kanske inte behöver assistans....men som du beskriver så fantastiskt bra så är det ju en självklarhet med assistans så livet fungerar så bra som möjligt. Tveksamheten kommer väl också av att man är så van att kämpa för allt. Och visst jämför man med andra ibland, inte så mycket tycker jag hur andra 15 åringar är för det är ljusårs skillnad. Men hur andra lever i sina familjer mer. Men det försöker jag slå bort, blir inte bättre av det. Vi har också som ni en fin familj oavsett hur vi lever ! Kramar till dig min fina vän <3

Photo by Maria sa...

Klart du bara kan se till din dotter.. Även om jag har "vanliga" barn (som du kallar det =) ) så jämför inte jag med något annat barn/ungdom.. Alla är ju egna individer =) Men jag förstår hur du menar..

Tror att framtiden för Sandra kommer att bli hur bra som helst.. Ni förbereder er väl och det är ett måste, framförallt för Sandra men absolut för er som föräldrar med..

Kram Mia