onsdag 21 november 2012

Att bereda vägen rätt

I helgen som var, var Sandra väldigt skör och verkade orolig. Hon frågade om och om igen när det var måndag och om det var skola, vem som skulle möta, vem som skulle hämta och vilken bil chauffören skulle ha. Vi undrade vad det egentligen var som oroade, för nåt var det.

Vi kom fram till att det kan ha varit schemat, och att hon av nån anledning har börjat ”förstå” att vi har fyra veckor uppe, men bara använder två. Fyraveckors-schemat kom till i förra årets julstress, men hann aldrig användas till det som det var tänkt för.

Tanken är nämligen att vi ska kunna sätta upp saker som Sandra vet ska komma, så hon ser när det kommer. T.ex. julafton. Att vi bara använder två veckor (för att det skulle bli för mycket information med fyra) men att vi kan ha en enda bild, t.ex. bilden för julafton, på den rätta dagen, och att vi ska kunna räkna dagarna och få väntan tydligare för Sandra.



Inringat:
Idag (onsdag) till vänster, dagens detaljerade schema.
Idag (markerat med svart prick) visar vilken dag i veckan det är.
Underst är tomma dagar att sätta upp en enstaka kommande händelse på.
 
I skolan har dom börjat jobba med almanackan, och kanske blandar Sandra ihop det lite. Almanackan med hela månaden, och schema med två veckor i taget. Kanske börjar hon förstå att veckorna fortsätter, som dom gör på almanackan, men blir orolig över ”vad som kommer” när det bara är två veckor på schemat?

Vi har diskuterat olika alternativa lösningar, från att ta bort dom två veckorna vi inte använder, eller täcka över dom när dom inte används, till att använda fyra veckor.

Det vi kom fram till, och som vi tror är bäst för Sandra, är att ha fyra veckor uppe, men bara ha bilder på en vecka i taget. När en dag är klar, tas dom bilderna bort och sätts på nästa vecka. Dom tomma veckorna ska det bara sitta dom viktigaste bilderna på, och det är om det är skola, fritids, korttids eller ledigt. Ja, vi backar alltså lite, och det är ju ”bara” att prova sig fram tills Sandra blir lugn. Lugn blir hon när schemat är anpassat så hon förstår det.



Inringat:
Idag (onsdag) till vänster, dagens detaljerade schema.
Aktuell vecka med dagen "idag" markerad.
 
Det där med förståelse har jag funderat en del på den sista tiden. Eftersom vi söker fler assistanstimmar åt Sandra så dyker det upp såna funderingar. Vad Sandra har för behov och hur andra uppfattar henne och så.

Det är ju aldrig roligt som förälder att fokusera på alla svårigheter, vilket är det man måste när man söker assistans och annat stöd. Man vill ju helst fokusera på lättheter, utveckling och färdigheter. Det brukar jag, och då är det lätt att ”glömma” svårigheterna, men dom sista dagarna har jag insett att dom finns där. Min ”stora, lilla, duktiga tjej” ♥

När någon utomstående frågar om Sandra pratar så brukar jag svara att hon pratar mer än hon förstår, men ibland förstår hon mer än man tror. Och precis så är det. Men det är också väldigt lätt att tro att hon förstår fast hon inte alls har förstått.

För att se när Sandra är orolig eller trygg, när hon förstår eller inte, när hon är stressad, trött, uppe i varv, eller när hon behöver vara ifred, så behöver man känna henne riktigt väl. Det är det absolut viktigaste när vi ska vänja in en ny assistent till Sandra.

Det är både spännande och lite oroligt, men blir säkert bra i slutändan.

Alla citat-bilder kommer från min fotosida Amatörfotografen,
välkommen in och gilla sidan på Facebook
 
Jag önskar er en fin dag!
(P.S. Glöm inte våra temaveckor, som den här veckan handlar om skolan. Följ oss genom att klicka på bilderna Twitter eller Facebook i högermarginalen)

♥ Kram ♥

2 kommentarer:

Maritha sa...

Så finurligt med detta schema......som verkar passa så bra när ni är så eftertänksamma och testar så det blir bra!

Hoppas damen är pigg när hon kommer hem <3

Kram Maritha

Johannes mamma sa...

Blir så glad när jag läser dina inlägg. Vi får också ofta frågan- Men han pratar ju så bra-
Tack för att du på ett så bra sätt förklarade hur Sandra har det. Så har vi det med, men det är så svårt för utomstående att förstå. Jag ska börja att arbeta mer med tidsschema framöver och suger åt mig tips och ideer från dina.
Ha en bra dag själv!