torsdag 16 december 2010

Halv åtta hos oss del 1

Ninas dag (eller Görans då, beroende på hur man ser det) 13/12
Vi börjar väl som sig bör med lite husesyn á la Halv åtta hos mig, alltså lite ointressanta detaljer från vårt hem. Och eftersom det är jag som är värd så får det bli utifrån min synvinkel idag. Hjärtligt välkomna!


Och jag älskar ju giraffer, om nu nån hade missat det :)


Så var det menyn då och eftersom ni som ska döma inte är med och smakar så får jag väl beskriva så gott jag kan istället.

Här är iaf min komponerade trerätters.


Men jag började med en liten Luciainspirerad ”fördrink”


Glögg och pepparkaka med ädelost.

Sen blev det förrätt – Ninas lilla blandning.


Fylld champinjonhattMosa ansjovisfiléer och rör ihop med Philadelphia Cream Cheese och pressad vitlök.
Ta bort foten på champinjonen och fyll hatten med ostmassan. Om nån reagerar på att svampen ser mörk ut så beror det inte på att den är dålig, utan att det är skogschampinjon.
Mycket gott tyckte vi båda.

Fylld cocktailtomatSkär av toppen på tomaten och gröp ur.
Blanda créme fraiche, smulad ädelost, finhackad rädisa och paprikapulver.
Fyll tomaten.
Sådär, tyckte vi båda.

Mini-LindströmmareGör en färs av ströbröd, potatismjöl, vatten (som först fått svälla) nötfärs, salt, peppar, riven lök, finhackad rödbeta o ättiksgurka samt hackad kapris.
Forma till små biffar och stek.
Mums, tyckte vi båda.

Varmrätt – Laxspett med luciaris.


Marinad av skal och saft från citron, olja, fransk senap, vitlök, salt, vitpeppar.
Lägg spett med lax, schalottenlök, gul och röd paprika i marinaden.
Koka ris med grönsaksbuljong, finhackad lök och saffran.
Stek spetten hastigt i het panna.
Servera med broccoli, sallad och citron. (Ja, det är färsk broccoli)
Jättegod marinad till laxen, gillades skarpt av båda.


Jaja, jag vet att jag inte hann stryka duken.. Men blommor köpte jag :)

Efterrätt – Ninas blåa dröm.


Blöt gelatinblad och smält dom.
Blanda mosade blåbär med kesella och socker.
Rör ner gelatinet.
Vispa grädden och rör ner den.
Häll upp i formar och låt stå kallt tills det stelnar.
Mycket god smak, men jag misslyckades med själva moussen.

Svar till Annika, man får ge dom en chans och inte ha så stora förväntningar ;) Faktum är att det hela var Görans idé, trots att han inte brukar stå i köket, precis. D.v.s. aldrig… Bara det är värt lite pluspoäng, tycker jag.

Vi får se när del 2 kan tänkas komma.
Kram!
Tillägg - Länk till del 2

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm...mums...mycket ost, det går hem här iallafall. Jag älskar all ädelost. Och det där med mini-Lindströmmare lät också gott. Svamp, mums. Och laxspettet får det att vattnas i min mun. Mat med så mycket gott i marinaden smt saffran i det som är en av mina favoritkryddor, ja du ligger bra till...
Sen efterätten då, hmm..nja jag vet inte ;-)
Nejdå, det låter mycket gott. Men Att du var en sådan Giraff-fantast. Det hade jag lyckats missa, gulligt.
Hur kunde du missa att stryka duken Nina??? det trodde jag inte om dig, ha ha ha ha!!!
Du får 8 poäng av mig eftersom du missade att stryka duken ;-)
Kram och må bäste kvinna vinna //Lena

Annelie L sa...

Vilken meny!! Fast nu vill jag naturligtvis veta, har du odlat svampen och broccolin själv? ;)) Det skulle ge plus poäng....Extra poäng blir det i vilket fall som helst för Mini -Lindströmmaren och saffrans riset. Saffran är en favorit hos mig.

Värdskapet går inte att klaga på, trevligare värdinna är svårt att tänka sig. Från mig blir det en........Stark 9:a. Kram

Maria sa...

Åh så smarrigt det såg ut!
och vilken fin idé Göran fick.
En stor kram till honom. *L*

Min poäng är en fin ..... 8:a

Kramar om!!

Annelie sa...

Mums, miniburgaren, saffransriset, laxspettet och efterätten såg genomgoda ut.
Ska blir roligt att följa er "Halv åtta" & framför allt Göran´s meny.. *L*

Ha det allra bäst och sköt om dig.. // Stora kramen Annelie

Maritha sa...

Oj..... det måste ha tagit hela dan att fixa ihop det här......Mums vad gott allt ser ut!

Helt klart en 10:a, dukar och sånt struntar jag i mat och sällskap är viktigast!!!!

Kram Maritha

Bellan sa...

Oj, vad du har jobbat. Det såg gott ut det där, synd att vi läsare inte kan känna varken smak eller doft.
Håll i dig nu för här kommer min bedömning och jag är stenhård.... Slutbetyget blir en... 7:a... nä, en 8:a får det nog bli! Men jag är en såsig person så jag hade nog saknat sås till varmrätten. Laxspettet ser annars väldigt gott ut!

Bra jobbat Nina, ser med spänning fram emot Görans meny!

Kram från Bellan!

Annika N sa...

Ja det ser ju smarrigt ut och poängen tja vad ska jag skriva...får bli 9 poäng ! Sen får vi se när Göran ska upp till bevis om han lyckas få högre.
Kul grej :-) Kram Annika

Mia sa...

Vilken bra ide!!! Ska fråga tomas om han vill leka halv åtta med mig;-) Såg verkligen supergott ut.Vad kommer Sandra fixa när det är hennes dag? Chips och cola???? Nä, jag bara skojar. Kram Mia

Nattmia sa...

Såg hur gott ut som helst..
Och du får 7 starka poäng.. De 3 som fattas är för att jag inte fick smaka ;-)

Kramar
Mia

LottaH sa...

Åh, så härligt :) Ja du....Menyn får från mig en Stark 7:a, då jag inte är så jätteförtjust i fisk.... :( MEN..... Dukningen, värdskapet, men framförallt initiativet får en mycket stark 10:a !! Hoppas ni hade det mysigt ! Kram // Lotta

Emma sa...

Jag gillar din meny bäst Nina.... Du får en nia av mig..... :-)

Annelie sa...

Ojj,, sorry.
Jag ger dig en 8:a för din kväll.

Lycka till...!!

Britt-Marie sa...

Mums! Fint komponerat och genomtänkt. Är själv ingen laxälskare men detta ser mkt gott ut. En ren 10 poängare!!