onsdag 20 juni 2018

Kan någon starta ett anpassat boende, tack


Jag fick en mycket klok kommentar av Helene efter förra inlägget. Det är när omgivningen accepterar våra ungar fullt ut som dom kan få ett bra liv. Det är inte dom som ska anpassa sig in i en mall, för det klarar dom inte.

Sandra (och alla andra som inte klarar att anpassa sig in i samhällets mall) ska inte leva ett liv som andra, utan dom måste få tillräckligt med stöd för att leva sitt eget liv, på sina villkor.


Jag är så trött på att bara läsa om ”alla stackars” som inte får delta i samhället, eller får stöd. En skola för alla, allas möjlighet att idrotta, alla ska ha roligt tillsammans osv, osv. Hade jag orken så skulle jag starta en förening för alla andra. Alla som står utanför och där det inte går att anpassa, om man inte har råd att köpa ett helt evenemang. Alla som måste ha egna individuella lösningar på allt, alltid. Som måste ha en tom biograf om dom ska kunna gå på bio. Eller en gymnastiksal helt för sig själva. Eller ett helt tivoli... Eller en tom badstrand, restaurang eller ett köpcentrum... Eller eget klassrum och egen lärare. Personer vars enda krav är att ha ett liv att överleva. Som gärna också vill ha lite roligt ibland.

Individer som inte kan föra sin talan och inte förstår sina egna behov. Som är helt beroende av att omgivningen vill dom väl. Som är helt utelämnade och som ingen fightas för. För det är betydligt enklare om man själv kan förstå sina behov, och förmedla dom. Då kan man också lättare anpassa sig, och passa in i mallen.

Ylva undrar om det finns någon kommun som är extra bra på autism. Inte vad jag vet, men Hudiksvall, Gävle och Uppsala fick pris som bästa LSS-kommuner 2017. Jag har bett vår handläggare om hjälp att hitta en anpassad gruppbostad, men han svarade bara att jag lättare kan leta själv… Jag vill ju inte berätta vart vi bor men den här kommunen ligger bland dom sämre när det gäller LSS.


Min högsta önskan just nu är att det startar en boendeform för individer som inte passar in. Med inriktning på (svår) autism och son-rise. Med personaltäthet och kompetens. Där kunniga inom området är med från början så även lokalerna anpassas. Med en bra planering kan det bli en verksamhet där fler individer kan bo, även om alla inte klarar att vara nära varandra. Där skulle det finnas möjlighet för varje individ att växa och utvecklas efter sina egna förutsättningar. Där skulle jag vilja att Sandra bodde. Sen skulle jag kunna dö i frid.

Behovet finns, men inte boendet.
.

2 kommentarer:

Sara sa...

Om det vore enkelt för enskillda utförare att bygga och starta ettt boende. För att få tillstånd måste man bygga huset först. Därefter måstw man få avtaö med kommuner som vill köpa platser som det upphandlar med ett par år i taget.

Anonym sa...

Hej! Har du sett den här boken - tänkte att den kunde vara något för dig? https://www.bokus.com/bok/9789197830904/boendekooperativet-duetten/