måndag 18 december 2017

En dag i taget

Vi fick en tid till ortopeden redan före jul, det var verkligen snabbt jobbat. Fyra dagar före julafton är väl inte helt optimalt för Sandra, som lätt blir sjuk av både läkarbesök och julförväntningar. Vi brukar ju sprida ut såna händelser lite.

Men, julafton går ju att flytta på om det skulle vara så att orken inte skulle räcka till båda sakerna på samma vecka. Så vi såg inga större bekymmer med det, faktiskt. Däremot har Sandras fötter blivit bättre nu, och då känns det onödigt att utmana sjukorna om vi inte måste. Göran ringde och pratade med dom, och remissen ligger kvar ganska länge, men tiden är struken nu. Vi behöver bara ringa om det blir aktuellt igen. (Vi vet inte riktigt vad som ska göras där, men tror mest att hon ska prova ut skor, det är alltså inget allvarligt).

Att remissen räcker ett tag var ju toppenbra, för då hinner vi se om problemet kommer i skov, och om det är hanterbart. När vi sökte var det ju ganska illa, men nu har det lugnat sig betydligt. Skönt att slippa ett moment i alla andra saker vi har runt oss just nu.

Vi tror att rörelseförmågan, och det onda i fötterna, förvärrades av stillasittande. Vi vet förstås inte, men nu ser vi till att Sandra rör lite på sig varje dag. Det är ett pyssel att motivera rörelse till någon som inte förstår orsaken och inte vill om det inte är roligt, men huvudsaken vi får igång henne lite iallafall. Favoriten just nu är att bolla med en sån där stor ballong. Det ger bra med rörelse och är jättekul.

På tal om pyssel… Sandra tycker det är roligt att pyssla, om man hittar rätt pyssel åt henne. Nu har hon fått för sig att vi ska pyssla varje dag, så jag har fullt upp att tänka ut lagom pyssel, och hinna förbereda det på ”Sandra-vis”


Jag kollar ju mycket på nätet, och hittar en del som går att ”Sandra-anpassa” men det finns inte så mycket variation som damen behöver. Det måste vara enkelt för Sandra, där hon klarar att göra så mycket som möjligt själv. Och hon gillar ju när resultatet blir nåt riktigt. Att klistra bilder på papper tröttnar hon på ganska fort. Sen får det inte vara för kladdigt, för det gillar hon inte alls. Fingerfärg och annat klet går bort helt.

Smällkarameller var ett perfekt pyssel. Det krävde inte så mycket förberedelser av mig innan, och det var precis på gränsen till för svårt, men gick att anpassa med bara lite hjälp av mig så hon kunde ganska mycket själv. Gissa en som var stolt?! (Eller tre, vi föräldrar blev nog lika stolta, tror jag).


Det är första gången vi vågar testa att göra lite saker som förknippas med julen. Sandra är väldigt lugn över det än så länge, och en orsak är säkert att hon inte stöter på så mycket jul nån annanstans nu, i skolan eller på korttids. Hon har inte tjatat om julen nånting, faktiskt och det är ganska otroligt. Hon tjatar mer om sommaren och husvagnssemester 😅

Vi balanserade upp julen med lite påsk, för säkerhets skull 😄

Ännu ett pyssel ligger förberett i källaren, och det ska bli figurer, typ tomtar eller vad nu Sandra tycker blir bra. Äggkartong och flirtkulor som grund. Men när dom är gjorda så är min fantasi nog slut.

Vi varvar ju med lite annat också, som bakning t.ex.


Men det är ändå svårt att hitta på sysselsättningar som roar damen hela tiden, varje dag. Det går i ett och det är när vi har planerat dagarna tillräckligt noga som det funkar som bäst. Det är ett tempo som man inte riktigt orkar hålla när man bara är två, utan avlösning. Det finns ju lite annat som ska hinnas också.


Klockan brukar vara ungefär 14.30 när det är dags för frukt och sen kommer kvälls-schemat upp med mer fasta rutiner och inga större aktiviteter. Aktiviteter behövs dock hela tiden, anpassade efter orken. Att göra ingenting funkar inte, nämligen.

Är det bra planerat så är aktiviteterna anpassade så hon får ”vila” i aktiviteterna med jämna mellanrum. Det beror ju på vilka aktiviteter man har, och hur ansträngande dom är. Vissa saker ger vila för henne. A och O är att planera noga, och anpassa efter dagsformen. Man får aldrig hamna där att man inte har en plan, och några reservplaner. Och det är ju lite tröttande i längden.

Jag vet inte när jag får till några inlägg här, kanske kikar jag in igen innan jul, men annars passar jag på att önska alla andra som kikar in en riktigt god jul 🎅🎄

.

2 kommentarer:

Annelie L sa...

Stor julkram och en stor beundran över hur duktiga ni är på att få till en fungerande vardag för Sandra.
Ni är bara bäst!!!

Birgitta sa...

Skönt att ni kunde,få skjuta upp besöket på ortopeden. Fantastiskt att du får till så mycket aktiviteter som passar henne.
God Julkram <3