fredag 29 december 2017

Anpassad röra

Vi har en lite skör tjej här, men det fungerar ganska bra ändå. Det är väl antagligen julaftonens trötthet som visar sig, och hon vet säkert att ännu en helg är i antågande. Hon brukar ha koll på ordningen, även om hon inte kan dagar och datum. Eller, dagarna kan hon, men inte vilken dag det ska firas vad. Sist vi lekte skålade hon ”Gott Nytt År” så hon har iallafall på känn att det närmar sig.

Igår fick hon plötsligt ett utbrott för hon tyckte att vi skulle åka på husvagnssemester… Ja, det är mycket som snurrar i det lilla huvudet nu, och ”alla lådor är öppna” som jag brukar säga.

Tack till Annette för tipset ang. strumpor, eller andra favoritsaker. Vi har inte problem med det, eftersom Sandra helst vill ha både nytt och varierat. Men idén är bra och kanske andra har nyttan av den, så jag klistrar in delar av din kommentar här:

Det tog rätt många år för mig att komma på att när jag ger Hanna något jag tror kan bli populärt i present är det bäst att ge två likadana!Då slipper man problem när saker måste tvättas,det går ju att göra medan hon sover men inte alltid och ofta onödig stress för både Hanna och assistenter (speciellt nya innan de lärt sig henne ordentligt vilket tar lång tid).
När hon får två (eller fler)likadana då klarar hon att ta på en/ett par och lägga undan de andra i garderoben

För oss är snarare problemet att Sandra vill använda det nya och får svårt att vänta om det är många nya saker samtidigt. Hon klarar att välja ut ett par strumpor, men tjatar sen hela dagen om vilka hon ska välja nästa gång. Tillslut stressar det henne och hon gnäller mest.

Bästa lösningen är att bara ge henne en ny sak i taget. Men till jul blir det ju mycket på en gång, eftersom hon vill ha många paket. Oron med strumporna har redan lagt sig, och dom fyra strumporna med roliga motiv har alla gått ett varv med användning och tvätt nu.

Det blev ju samma stress över dom nya sakerna till hennes lekrum, då hon dukade fram allt på en gång. Det är klart att det är svårt för henne i sådana situationer då hon har svårt att vänta, sortera och välja i vanliga fall också.

Det är väl därför som den mest kritiska tiden på julafton är när alla paket är öppnade och det finns en massa nya saker som ska läggas på rätt platser. Men det känns inte som vi kan ta bort något för att undvika den stressen, utan vi får försöka hjälpa henne att hantera den istället.

Leken går också bättre nu, och Sandra är inte stressad när vi leker. Vi dukar fram lite i taget och hinner leka att vi båda lagar mat fikar/äter, plockar undan och diskar. När sakerna var nya var det mer röj i lekrummet, och allt på en gång.


Nu ska vi fortsätta att hantera vardagen här och jag tror jag passar på att önska er som kikar in ett riktigt Gott Nytt År!

Jag önskar också ett riktigt Gott Nytt År till oss själva, för det är vi värda! Förutsättningarna för ett bättre år än 2017 borde ju finnas, tycker jag.

.

2 kommentarer:

Birgitta sa...

Gott Nytt År till er också!

Anonym sa...

Ser att det blev lite otydligt det jag skrev.Det är såhär - att om Hanna får t ex flera par sockor med olika mönster då tar hon på sig alla för hon klarar inte att välja (nåja,det går att hjälpa henne men det är inget alla klarar som t ex nya assistenter). Det enklaste för henne är då att man ger henne flera par i samma mönster dvs exakt likadana för då går det hur lätt som helst att ta på bara ett par.
En sak går självklart bra men flera likadana är bäst så det alltid finns rent att ta på.
God fortsättning och hoppas detta år 2018 blir ett toppenår!
Annette