fredag 18 januari 2013

Tema - NPF i media - Halva sanningar som oroar


Neurobloggarna har ju tema om media den här veckan, så här är mitt andra bidrag. I övrigt har jag inte så mycket tid för bloggande för tillfället, men återkommer med mina dagliga inlägg om nån vecka igen. Gå gärna in på Neurobloggarnas facebook-sida (länk till höger) och läs andra fina tema-inlägg.


Det där med att media skriver saker som säljer bra, och som skapar reaktioner… Det kommer ibland artiklar om funktionshindrade som har tagits ifrån rätten till assistans. När man läser sånt blir man så klart förfärad och orolig. Men det är sällan som hela sanningen står i artikeln och det är ofta som sanningar vrids till lite, så dom kan uppfattas värre än dom är.

För en tid sen stod det om en man som var på en tvåårings nivå och där all hans assistans tagits bort efter en ny bedömning från Försäkringskassan. Det låter ju så klart inte riktigt klokt! Ska en ”tvååring” klara sig helt själv??


Nej, självklart inte! Vi bor i ett relativt tryggt land och ingen tvååring, eller människa på en tvåårings nivå, lämnas ensam i en lägenhet utan att få hjälp. Det tidningarna undvek att vara tydliga med, var att mannen bodde på ett boende och redan hade full tillsyn.

Det var alltså helt i sin ordning att assistansen togs bort, för dom resurserna måste fördelas på personer som bor i egen lägenhet utan annan personal. Men den historien hade inte varit lika uppseendeväckande och intressant att skriva om ifall man hade varit tydlig med hela sanningen…


Det var många, bl.a. jag, som blev uppskrämda och oroliga i onödan av den artikeln. Men tidningarna fick säkert sälja lite extra på det. Man ska alltid läsa kritiskt mellan raderna, och inte tro på allt som står i tidningarna.


♥ Kram ♥

Inga kommentarer: