lördag 31 juli 2010

Assistans


Knäcke-frukosten verkar gå bra. Sandra brer och käkar :) Toppen! Inte bara för att hon behöver äta frukost utan också för självständigheten. Hon kan ju bre, men har inte fixat det på morgnarna förut. Eller, inte på dagarna heller, förresten. Bara när hon har mått riktigt bra, och inte har några krav på sig.

Som med så mycket annat. Hon kan mycket, rent fysiskt, liksom. Men hon behöver rätt vägledning hela tiden. Därför är det så viktigt att hon har folk runt sig som förstår det, och känner henne ordentligt. Därför behöver hon assistans hela tiden, trots att hon kan rent fysiskt. Sånt är svårt att förklara så jag är evigt tacksam över att vår handläggare på Försäkringskassan förstår. För gör man inte det…

En som inte förstår autismen, eller känner Sandra, ser inte svårigheterna ordentligt. Man kan tro att Sandra klarar mer på egen hand än hon gör, för man ser inte jobbet bakom, liksom. Men som en av Sandras lärare sa en gång, när vi skulle söka mer assistanstid till Sandra, man får låta bli att bereda vägen den dagen, om det blir aktuellt med ett besök från F-kassan.

För om man inte bereder vägen och förbereder allt noga, då syns svårigheterna direkt. Nu vill vi ju inte göra det, helst, eftersom det skulle bli enormt jobbigt för Sandra. Men handlade det om indragen assistans så fick det väl vara värt det. Tackochlov behövs inga såna åtgärder än, för vår handläggare vet ändå :) Måtte hon stanna på sitt jobb for ever!

Det pratas ju om att se över reglerna och att personer som behöver assistans ska räkna ut hur lång tid ett toabesök tar, t.o.m. Man får ju rysningar! Och att man inte har rätt till assistans om man kan äta själv… Sandra kan äta själv, men hade hon ingen assistent så skulle hon inte äta! Så visst finns det en oro över att ärendet hamnar hos fel person.

Att ta bort assistansen för Sandra skulle vara som att ta bort rullstolen för en person som inte kan gå!


Ha en fin lördag, allesammans!
(Iris, svar på din fråga finns i förra inlägget)

1 kommentar:

Annelie sa...

Ja, det är helt otroligt att allt ska behövas att räknas i minuter när en person verkligen behöver hjälp, det är ju SKRÄMMANDE... att allt ska räknas i minuter & pengar.

Ha en underbar söndag ihop med din goa familj.. // Kramar Annelie