torsdag 8 juli 2010

Lite mer semester

Igår hände inte så mycket mer än att vi åkte hem, packade upp och varvade ner. Så jag tänkte tjata lite mer om själva lilla semestertrippen istället :)

När vi kom fram till campingen var den ganska full, men vi hittade en kanonbra ”Sandra-anpassad” plats, långt ifrån alla andra.


Sen upptäckte vi att det var en boll- och lekplats vi stod på… (Fast man fick stå där så dom använde den nog som tältplats när resten av campingen började bli full)

Men när det började närma sig kvällsrutiner för Sandra, så kom det ett gäng som skulle ha Friskis & Svettis precis på den planen… Nu var det gott om plats och vi stod vid sidan, så det hade säkert gått bra. Bara det att Sandra inte fixar sånt… Musik och massa folk sådär… Särskilt inte när det börjar närma sig sovtid.

Vilken himlans tur att vi inte hunnit börja med kvällsrutinerna, det hade garanterat blivit kaos! Nu fixade hon det väldigt bra, för det hade kunnat gå precis hur som helst och hela kvällen och halva natten hade kunnat bli kalabalik.

Det var bara att bädda upp Sandras säng igen (eftersom man vrider förarstolen när man bäddar) och slänga in utemöblerna i ”garaget” där vi har packningen bak på husbilen. Sen fick Sandra sitta i mitt knä den lilla biten vi körde till en bättre plats, i andra änden av campingen. Det var så spännande och roligt att hon helt glömde bort att spåra ur.

Parkera och snabbt ut med möblerna igen, innan Sandra skulle komma på att det här ju var jobbigt… Så fram med chips (muta…) och Sandra var helnöjd :) Sen bädda sängen en gång till och natta Sandra i nästan vanlig tid.


Men det var ju detsamma när damen inte somnade förrän vid tolvsnåret iaf, och vaknade halv två! Ja, på natten! Sen sov hon visst nån halvtimme - timme på morgonkvisten också, men var ju inte nån utvilad solstråle när vi skulle upp direkt. Vi försökte få henne att somna om, men det var ju ganska lönlöst. Så vi var riktigt nära att åka hem istället för att cykla till vänner.


Resten vet ni, och det gick ju, som sagt, otroligt bra, trots alldeles för lite sömn :) Natten till onsdag sov hon mycket bättre, men det var ju inte så konstigt. Sen ville hon inte hem, men det var ju tvunget. Vi måste hem och få ordning på hennes medicin- och duschrutiner igen.

När det är något som är svårt eller jobbigt, eller svårt att förstå för Sandra, så kan man rita en slags enkel serie för att göra ”vad det nu är” tydligt för henne. Bl.a. när det är beteenden som man vill bryta. Man kan då, som ett exempel, rita en sur figur som betyder ”tjafs” och en glad figur bredvid. Sen säger vi ”Sätt kryss över tjafs” och kryssar över sura figuren.


Ja, lite kortfattat… Iallafall så brukar Sandra säga själv när hon t.ex. tjafsar ”Sätt kryss över tjafs” (utan att vi ritar nåt) Igår morse satt hon vid frukostbordet och sa ”Sätt kryss över åka hem” Gullunge, det var hennes sätt att tala om att hon inte ville hem.

5 kommentarer:

mia-marie sa...

intressant läsning om att sätta kryss över - bra strategi, verkligen!
Vad bra att det gick så bra ändå med att tvär flytta allt osv.
Och hoppas ni fått ordning igen på alla rutiner =) efter minisemestern!

Ha en fortsatt bra vecka...

Maritha sa...

Den var ju bra, det ska jag använda när folk "tjafsar" !

Skönt att lite chips kunde få sakerna ur världen så det inte blev jobbigare.

Ha en fin dag min vän!

Kram Maritha

Nattmia sa...

Chips som muta låter ju inte fel och det gick ju bra.. Synd bara att hon inte sov mer..

Det var ju en kanonidé att sätta kryss över åka hem tycker jag ;-)

Ha nu en bra dag...

Kram Mia

Anonym sa...

Toppenbra metod den skulle man kunna ta till när det blir för mycket tjafs här hemma :-)
Mysigt att Sandra ville fortsätta campa, då trivs hon ju med det också. Men lagom är kanske bäst !

Ha en toppenfin dag !!! Kram Annika

Mib sa...

Härligt!
"Sätt kryss över åka hem!"
Åh dom är så underbara våra barn! Jag sitter här och storler igenkännande!