torsdag 24 december 2009

Självaste julafton

Idag hade jag bara tänkt önska er God Jul, men nu när jag sitter här med mitt morronkaffe så blev jag ju skrivsugen, så det får allt bli några rader ändå. Om nu nån har tid att kika in här i julstöket.

Gårdagen var faktiskt lite lugnare för Sandra, än dagen innan. På eftermiddagen nöjde hon sig med att titta på film och riva papper (Göran hittade en jättetjock katalog med hus att hyra i Danmark, så den räcker ett tag) och då la sig friden här. Tack, mina vänner, för katalog-engagemang! Vi tar gärna emot från er vi träffar ibland, så spar dom gärna. Dom stora, tjocka, gillar hon bäst :)

Innan lugnet la sig så fixade vi skinkan…


…och gjorde Janson.


Göran och Sandra hann ut en sväng också, medan jag förberedde och skalade potatis. Allt måste ju vara förberett och i ordning innan Sandra börjar.

När hon började bli trött sen, frampå kvällskvisten, så kom gnället och julstressen fram lite, men i övrigt gick hela dagen över förväntan. Det betyder att hon mår bra, och att dagen idag har stora chanser att bli bra den med. Så nu hoppas jag bara att hon sover länge…

Hon brukar alltid vara vaken på nätterna, men ligger oftast tyst och somnar om efter ett tag. Men när det väntas roligheter är det ju förstås svårare att somna om ;) Inatt låg hon och skrattade och småpratade en stund, och lät så pigg så jag var beredd på ett ”vill inte sova-utbrott” (som kom varje natt när hon var liten) men som tur var somnade hon om tillslut utan att bli arg först.

Iaf, igår när Sandra var i säng (hon sitter i sängen och leker en stund innan det är dags att sova, och vi har en sån där ”baby-sitter” så vi hör henne och kan gå dit när det behövs) så gjorde vi varsin jultallrik och mös i soffan, med elden sprakande i kaminen. Ingen vinst blev det, men mysigt var det!


Hur dagen idag blir får jag ju skriva om i nästa inlägg, men så här är iaf planen.


Torsdag. Frukost. Medicin. Bad. Slå in julklappar. Äta julmat. Medicin. Öppna julklappar/fira jul. Toalettbesök. Äta. Tv. Klocka* Göra schema. Kvällsrutiner** Pappa hjälper. Sängen.

Vi tror att det inte blir någon dötid under dagen… Det skulle isf vara mellan julklappsöppningen och toa/mat, men vi hoppas att klapparna roar ett tag där. Iaf en av dom, men det berättar jag om i nästa inlägg. (Om nån undrar ifall Sandra bara får gå på toa en gång under dagen *ler* så är det inte alla toabesök som behöver vara på schemat, en del saker går på rutin och hör liksom ihop med en aktivitet)

* Klockan är en lång historia, men Sandra älskar iaf klockor och särskilt att låna någons klocka. När vi träffar folk kollar hon alltid om nån har en klocka, sen vill hon låna den och har den på sig tills vi säger hej då. "Pappas klocka" var ett stressmoment ett tag. Hon skulle ha den hela tiden och det var det enda hon gnällde om. Tillslut fick vi sätta ”låna pappas klocka” på schemat, med jämna mellanrum under dagen. Sen minskade vi ner det och nu har hon den bara efter tv:n och tills hon är i sängen. (Och om det är tillfällen då hon behöver den för att bli lugn) Efter tv:n var en skör period förut så då hjälpte klockan henne att bryta från tv till schema. Nu har vi den rutinen kvar för den betyder mycket för henne, även om den inte behövs för att lugna längre.

** Bilden betyder ”gå till toan och göra sig i ordning för kvällen” och bredvid sitter bilden på vem av oss som hjälper henne med kvällsrutinerna och där turas vi om, Göran och jag. Inne på toan finns ett annat schema på alla moment som ska göras där.

Jaha, då blev det lite schema också… Kanske inte så intressant för er, men jag vet att jag har några läsare som använder schema och ni andra får väl hoppa över det bara :) Schema är så spännande, tycker jag. Hur man kan anpassa och göra livet enklare och tydligare för personer med autism. Ja, andra med som behöver det. Ett schema kan se ut på så många sätt och det är så spännande att hitta ett sätt som passar just den personen som ska använda det. Ibland funderar jag på att lära mig mer och börja föreläsa om schema. Skulle vara skoj!

Det får bli allt för idag. Nu hoppas jag att alla får en fin dag!


7 kommentarer:

Maritha Q sa...

Har suttit och väntat på din blogg Nina!
Vad skönt att Sandra mår bra för då mår ju ni också bra.
Om jag ändå bodde lite närmare så skulle jag ha material till Sandra men.....
Föreläsare om schema och autism skulle vara perfekt för dig Nina, men glöm inte boken!

God Jul på er och massa kramar!

Maritha Q

Tanja, 30+ sa...

Ha en riktigt fin jul Nina!! Hoppas att allt går bra nu! *håller tummarna*

KRAM!

Anonym sa...

Läser dig blogg varje dag, skönt att höra att Sandra mår bra och hoppas att det håller i sig.
GOD JUL TILL ER ALLA!!
Kram
Agneta

Skalmans mamma sa...

Hoppas att ni får en riktigt mysig jul!
Kram M

Anonym sa...

Åh så härligt ni har det.
Här är det full versamhet som vanligt, har hunnit med två härliga promenader och fler ska det bli.
God jul på er alla och passa nu på att vara extra snälla så att tomten hittar till er!
Kramisar
Sussi

Mona sa...

Härligt att livet är i balans för er alla tre (fem). Hoppas av hela mitt hjärta att ni får en fin jul och fina paket <3 <3 <3 KRAM

Photo by Maria sa...

Hoppas ni har haft en mysig jul och att Sandra var nöjd med sina klappar, helst den ena då om jag fattade rätt :-)

Ha nu en bra natt och en härlig juldag..

Kram
Mia