måndag 27 juli 2015

Äntligen!

Som vi har längtat efter den här dagen. Mest Sandra, förstås, men även Göran och jag ska erkännas. Vardag betyder lite ledighet, och det uppskattas. Den här sommaren bara försvann och vi har inte riktigt hunnit med, känns det som. Men eftersom vi mest har längtat efter vardagen så kvittar det ju. Förhoppningsvis blir det både lite ledigheter och väder att njuta av innan hösten tar över.

Men det bästa med vardagen är ju förstås strukturen och ordningen som Sandra behöver för att må bra. Att ha en verksamhet enligt ett fast schema gör henne piggare och lugnare. Jag tänker lite på chefens förslag när jag påpekade att Sandra inte klarar att vara på dv om dom inte anpassar bättre. Hon tyckte att vi skulle korta ner Sandras dagar… Herregud så oinsatt man är om man kommer med ett sånt förslag!

Det är ju okay att inte veta, men det är inte okay att inte lyssna på dom som vet när man är chef för en verksamhet som kräver personkännedom och specialanpassning. Sandra är ju inte precis ensam om att behöva struktur och fast schema. Det är ganska många med autism som behöver det. T.ex. är det väldigt ofta mer energikrävande för en person med autism att ha rast i skolan, än att räkna matte.


Sandra blir lugn, och behöver inte lägga energi på att undra och oroa sig över att inte veta, om hon har ett väldigt noga schema att följa. Helst precis hela tiden från morgon till kväll. Det kräver också ett väldigt engagemang från dom som assisterar, och är ju svårare att få till i ett hem, än i en verksamhet.

Däremot, om verksamheten inte är anpassad så Sandra blir trött hela tiden, då måste hon vara hemma för att vila upp sig. Men det är inte samma sak som att korta ner dagarna. Egentligen skulle hon kunna ha längre dagar, om dom var rätt anpassade, fast då hinner vi inte med alla andra rutiner som måste hinnas under morgnar och kvällar.

Nåja, nu börjar ju en ny verksamhet som faktiskt är anpassad, och kommer att följa Sandras dagsform, mående och utveckling. Utan hinder! :) Idag ska vi planera lite på förmiddagen. Assistenterna måste få en chans att bekanta sig med alla nyheter innan dom kan hjälpa Sandra, så verksamheten får börja efter lunch. Sen är det korttids på det så vi blir lediga ett par dagar, Göran och jag. Såå himmelens skönt!


Stort lycka till på nya jobbet önskar vi assistenter och Sandra idag! Och imorgon, som är den första hela dagen, och då vi föräldrar är helt lediga, eftersom det är korttids också. Ja, och lycka till framöver med, förstås, det ska bli både spännande och roligt. Och jag får ju äran att vara med på ett litet hörn ett tag, så lycka till åt mig själv också då ;)

Jag återkommer med rapporter senare, när jag vet hur det har gått med alla nyheter.
Må bäst så länge!

.

Inga kommentarer: